Teď hromadíme hotovost, říká zakladatel Natlandu Tomáš Raška

Tomáš Raška ze skupiny Natland

Tomáš Raška ze skupiny Natland Zdroj: Michael Tomes/E15

Tomáš Raška ze skupiny Natland
Tomáš Raška
Tomáš Raška
4
Fotogalerie

Jeho skupina vyrostla z poradenství a bývala spojována se jmény kolem Navatypu a pražských “kmotrů” Tomáš Hrdličky a Roman Janouška. Dnes je investiční společnost Natland Group takřka synonymem specialisty na řešení aktiv v problémech a rezidenční development. „To, co se lidem vybavovalo před pár lety, bylo logické. Kupovali jsme distressové projekty, které byly historicky napojené na komunál a byznys kolem něj. A problémy se přenesly na nás,“ říká zakladatel a největší akcionář Natland Group Tomáš Raška.

Firmu jste založil před 16 lety, teď je z ní kolos s milionovými zisky. Už jste se zbavili nálepky společnosti spojované s kontroverzními lidmi?

Začínali jsme poradenstvím, rostli z nuly, organicky a investovali vždy vlastní peníze. To má člověk relativně omezené možnosti. Nejdřív musíte investovat, zlepšit, prodat a pak se teprve rozhlédnout po další investici a koupit. Někdy jsou investice i větší, než byste zrovna chtěli. Oblast distressu byla proto z tohoto pohledu logická. Nerozhoduje jen to, kolik máte peněz, ale schopnost přizpůsobit se, řídit změny a přístup k riziku. V každém případě máte příležitost a varianty jsou jen dvě - nepovede se, což je přirozené, anebo se povede, a máte výrazně větší zisky než u klasického private equity.

Chápu, ale co ta pověst?

Není důležité, od koho kupujete, ale kdy. V jednu dobu se nám sešly projekty, které byly dříve napojeny na komunální sféru, ale my jsme to přitom kupovali jen jako distress. V době, kdy ta firma vůbec nefungovala nebo byla v úpadku, zkrachovala a šla do konkursu. Někdy šlo o nepovedené mezigenerační výměny, spory společníků, ekonomické problémy. Ale přeneslo se to na nás.

Extrémně si vyčítám, že jsme nebyli schopni vysvětlit podstatu našeho byznysu. Podceňovali jsme, že se někdo může ptát a že je relevantní odpovědět, než říkat, že jsme soukromý subjekt a nikomu do toho nic není. To byla moje největší chyba. Nedohlédl jsem, že distress vyvolává emoce sám o sobě: odcházejí lidé, něco rozprodáváte, zavíráte.

Dnes už s tím starosti nemáte?

Myslím, že ne. Lidé se na nás obracejí, abychom jim pomohli řešit složité situace, žádají o pomoc v okamžiku, kdy jsou v krizi. To je silné. Teď řešíme jednu velkou příležitost i díky tomu, že majiteli se líbilo, jak jsme v letech 2010 až 2013 řešili firmu Prominecon. Takže věc, za kterou jsem při každé příležitosti dostával nafackováno, což nikomu nevyčítám, se za pár let stala referencí.

Jak vůbec celá story kolem stavební společnosti Prominecon dopadla? (původní firma Navatyp byla spojována se jmény Janoušek, Hrdlička, Navrátil - pozn. aut.)

Vstoupili jsme tam v roce 2010, kdy firmě významně propadl byznys, měla vypovězené úvěrové smlouvy od bank. Byla to spíše změť firem, padaly všechny ukazatele výkonnosti, nic nebylo v růstu, pro banky to muselo být nečitelné. Byli jsme schopni s bankami domluvit restrukturalizační plán, převzali jsme část záruk za financování, něco přefinancovali sami, skupinu rozřezali na kusy a přeskládali. Většina se v průběhu času prodala a zbyl čistě stavební byznys.

Ten jste si chtěli nechat?

Naše původní úvaha byla, že začneme přikupovat další stavební specializované firmy, 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!