Skupině Raiffeisen Bank propadl zisk o 60 procent, chystá propouštění

Raiffeisenbank (Profimedia.cz)

Raiffeisenbank (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Čistý zisk rakouského finančního ústavu Raiffeisen Bank International (RBI) se v prvním pololetí meziročně propadl o 60 procent na 277 milionů eur. Důvodem jsou zejména jednorázové výnosy v loňském prvním pololetí. Podle šéfa banky Karla Seveldy RBI chystá bolestné výdajové škrty včetně propouštění.

Provozní výnosy banky vzrostly o 2,7 procenta na 2,7 miliardy eur, přičemž úrokové výnosy se zvýšily o čtyři procenta a příjmy z poplatků o devět procent. Zisk před zdaněním dosáhl 467 milionů eur a výnos na akcii klesl z 3,09 eura na 0,91 eura.

„Pozitivní signály, jako je rostoucí úroková marže či růst provozních výnosů, to vše s kombinací náznaků ekonomického oživení, nás do druhého pololetí naplňují optimismem,“ prohlásil šéf banky Karl Sevelda.

Podle něj RBI připravuje plán úsporných opatření, který by měl být dozorčí radě a zaměstnancům představen koncem září. Podrobnosti však před jeho zveřejněním odmítl sdělit.

Zisk za samotné druhé čtvrtletí klesl o čtvrtinu na 120 milionů eur. Analytici v anketě agentury Reuters čekali pokles jen o deset procent na zhruba 144 milionů eur. RBI měla proti očekávání vyšší náklady a musela zaúčtovat 20 milionů eur jako rezervu proti bankovní dani v Maďarsku.

Raiffeisen Bank International je druhou největší bankou v rozvíjejících se evropských ekonomikách. Ve střední a východní Evropě soupeří zejména s finančními domy UniCredit Bank a Erste Group Bank. V České republice je majoritním akcionářem Raiffeisenbank.

Raiffeisen řeší, co se Zuno. Včetně zániku