Slavia vydělala na dvou přestupech stamiliony, přesto bude muset stlačit svůj rozpočet

Zklamaní fotbalisté Slavie

Zklamaní fotbalisté Slavie Zdroj: Dominik Bakes / Sport

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík
2
Fotogalerie

Abdallah Sima a David Zima dávají Slavii sbohem. V poslední den přestupů pustil český mistr dva dvacetileté hráče, za které získá 300 milionů korun, s bonusy až 450. Dobrý příjem, ovšem silně motivovaný obrovitými náklady, které slupne jako nic zejména provoz ligového áčka. Do budoucna by mělo být snahou vedení snižovat rozpočet blíž k tuzemským reáliím a vyhýbat se tak fatální nutnosti prodejů perspektivních hráčů na poslední chvíli. Deník Sport v tématu iSport Premium nahlédl pomocí zdrojů a dostupných účetních uzávěrek pod povrch slávistického hospodaření, v článku najdete i grafy s rozbory slávistických financí.

Byl to pohádkový příběh. Za pouhý rok ve Slavii se z bezejmenného hráče z třetiligového Táborska stala posila Brightonu v Premier League, byť nejprve s hostováním v druholigovém Stoke. Vyšlo to na cca 200 milionů korun, částku, kterou všechny doprovodné bonusy mohou podle některých informací „nadopovat“ o další stovku.

David Zima zase strávil ve Slavii necelých devatenáct měsíců a za přibližně 150 milionů korun včetně bonusů si ho vyžádal FC Turín z neméně slavné Serie A.

Co tím Slavia v poslední den přestupů získává? Celkový příjem okamžitě přesahující 300 milionů korun, jenž se při maximálním zhodnocení může vyšplhat až někam k půl miliardě, konkrétněji ke 450 milionům korun za oba hráče.

Dá se tedy říct, čistě podle odhadů vycházejících ze současných reálií a předchozích účetních uzávěrek klubu, že by tak díky téhle injekci Slavia měla mít krytý rozpočet téměř na celou jednu sezonu. Samozřejmě teoreticky, protože platby přicházejí obvykle postupně. Další – proměnlivé – příjmy pramení z působení v Konferenční lize.

Celý článek najdete na webu isport.blesk.cz >>>