Slovenská Poštovní banka poslala úvěry na Kypr

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: EUCyprus - Wikimedia Commons

Slovenská centrální banka vyšetřuje transakce Poštovní banky, čtvrtého největšího bankovního domu v zemi. Pozornost regulátora upoutal obří objem úvěrů ve výši téměř 550 milionů eur (přes 15 miliard korun), který banka poslala klientům na Kypr.

Uvedená více než půlmiliarda eur tvoří čtvrtinu celkových úvěrů, které svým klientům banka poskytla. Pro srovnání: dva největší bankovní domy na Slovensku, Slovenská sporiteľňa a VÚB na Kypr neposkytly žádné půjčky. Třetí největší banka Tatrabanka má na ostrově umístěnou jenom malou půjčku, a to jednadvacet tisíc eur. Co vede čtvrtého největšího hráče slovenského bankovního trhu k tak živé spolupráci s Kyprem, není jasné. Bankovní regulátor však zbystřil.

„Slovenská národní banka v rámci ročního procesu vyhodnocuje a zohledňuje rizika, kterým jsou banky vystaveny. Součástí tohoto hodnocení je také posouzení dostatečnosti krytí rizik jejich vlastními zdroji. Centrální banka průběh a výsledky dohledu nezveřejňuje, protože postup je předmětem služebního tajemství,“ uvedla mluvčí NBS Martina Solčányiová. Po zveřejnění informace o kontrole se ve slovenských médiích dokonce skloňovala slova jako finanční dohled a správa. Banka, kterou ovládá finanční skupina J&T a Istrokapitál Mária Hoffmanna, je terčem kritiky slovenských médií už dlouho. Podle kritiků není fér ani třeba to, že produkty této privátní firmy prodává také státní pošta.

Anna Tkáčová za Poštovní banku situaci mírní. „Banka splňuje veškeré ukazatele kapitálové přiměřenosti, které jsou vysoko nad minimální hranicí stanovenou regulátorem. Celková kapitálová přiměřenost byla k 31. 3. 2015 na úrovni 15,37 procenta, pravidla stanovují 10,5 procenta,“ říká mluvčí Poštovní banky.

Čistý zisk Poštovní banky dosáhl ke konci loňského roku téměř dvaačtyřiceti milionů eur a pohledávky činily 3,6 milionu eur.

Ackermann bude zachraňovat Kypr