Slovenskou asociaci bank šetří kvůli kartelu

Bratislava

Bratislava

Slovenská bankovní asociace čelí podezření z napomáhání kartelu, prošetřuje ji antimonopolní úřad. Podle něj asociace svým členům poskytla komunikační platformu, díky které si banky mohly vyměnit citlivá data a dohodnout se na vícerých poplatcích pro klienty. „Konkrétně šlo o poplatek za vklad v hotovosti na vlastní účet pro fyzické osoby, poplatky za poskytování úvěrů a poplatky za SMS notifikace,“ říká Andrea Wilhelmová z úřadu.

Tato podezření přinesla inspekce z předešlého měsíce, která pouze rozšířila zjištění úřadu z minulého roku. Tehdy inspektoři konstatovali porušení zákona v případě nechvalně známého základního bankovního produktu. Banky ho zaváděly z iniciativy první vlády Roberta Fica, která jim přikázala poskytovat lidem s malými finančními možnostmi levný balík služeb. Projekt však skončil fiaskem, zájem o něj mělo jen pět Slováků.

Úřad vidí problém v nápadné podobnosti balíků. „Nejsme si vědomi toho, že bychom svým jednáním porušili zákon,“ uvedl ke všem podezřením výkonný ředitel asociace Ladislav Unčovský. Vysvětlil, že všechny pochybnosti inspektorů byly způsobené pouze snahou bank pomoci ministerstvu financí. Rezort totiž žádal informace, aby dokázal co nejlépe nastavit základní bankovní produkt. A asociace musela žádat své členy o data, aby je předala vládě. Banky se však podle Unčovského k takto získaným údajům nedostaly.

„Vždy postupujeme v souladu se zákonem,“ komentoval dění mluvčí Slovenské spořitelny Štefan Frimmer, jehož banku úřad také prošetřoval. Jeho kolegyně z Všeobecné úvěrové banky Alena Walterová dodává, že bankovní trh je vysoce konkurenční a v tomto prostředí si každá z bank nastavuje vlastní strategii boje o zákazníka. Samotná asociace se rozhodla bránit se obviněním nejen slovně. Vládě odmítla až do ukončení správního řízení pomáhat. „Asociace pozastavuje jakýkoli sběr informací z bankovního sektoru pro státní orgány,“ zdůraznila.