Slovenský regulátor brzdí hypoteční optimismus

Národní banka začíná tlačit na finanční domy. Varuje před benevolentním poskytováním hypoték. Objem i počet hypoték letos výrazně roste. „Růst úvěrů nevnímáme negativně,“ říká výkonný ředitel útvaru dohledu nad finančním trhem centrální banky Vladimír Dvořáček. Národní banka se chce ale ujistit o zdraví růstu, a tak finančním domům doporučuje důkladné prověrky klientů.

Banky by měly začít prověřovat klientovu schopnost splácet při předpokladu růstu úrokových sazeb o dva procentní body. Nyní jsou průměrné sazby rekordně nízké. „Blížíme se k tříprocentní průměrné sazbě,“ popisuje situaci na trhu výkonný manažer Partners Group Branislav Kachnič. Jedním z dalších důležitých doporučení je zkrátit dlouhé období splatnosti, maximálně by mělo být třicetileté.

Snížit by se měly i počty hypoték poskytovaných na 90 až 100 procent hodnoty nemovitosti. Měly by tvořit maximálně čtvrtinu nových úvěrů. „Doporučení budeme respektovat,“ konstatuje mluvčí Tatra banky Marína Smolková. Kachnič dodává, že mnohá z opatření by měla být součástí strategie bank, i kdyby to znamenalo úbytek poskytnutých úvěrů.

Zájem o úvěry ještě poroste

Navzdory přísnějším opatřením odborníci nadále očekávají rostoucí zájem o úvěry. „Zvyšování konkurenčního boje mezi bankami by mělo zároveň zvýšit tlak na pokles úrokových sazeb. Ten však očekáváme už mírnější než v uplynulém období,“ vysvětluje šéf webu Finanční hitparáda Tomáš Legerský. Dodává, že v mnohých případech se konkurence projevuje v doplňkových benefitech pro klienty jako možnost zrychleného splácení.

Podle údajů centrální banky v prvním pololetí rostly všechny úvěry pro domácnosti. Spotřební úvěry přidaly 16,2 procenta, hypoteční úvěry pak 12,8 procenta.