Šmejc dal za Home Credit 14 miliard, PPF zároveň vykoupila vlastní akcie

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Miliardář a bývalý akcionář skupiny PPF Jiří Šmejc zaplatil za 13,38 procenta akcií splátkového kolosu Home Credit částku 494 milionů eur (13,6 miliardy korun) a za stejný podíl v Air Bank šestnáct milionů eur. Zároveň za 222 milionů eur (6,1 miliardy korun) získal podíly v dalších společnostech.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera zveřejnila podrobnosti o vypořádání se Šmejcem ve zprávě o finančních výsledcích za uplynulý rok. Zmíněné transakce jsou součástí dohod mezi Kellnerem a Šmejcem o rozdělení majetku, na němž se dohodli na začátku roku 2012. Tehdy se Šmejc rozhodl ze skupiny PPF odejít.

„Dohoda vznikla z mojí iniciativy, respektive chuti zkusit nové věci,“ komentoval tehdy rozchod dlouholetých byznysových parťáků Šmejc. Ten nadále řídí celou skupinu Home Credit, která je v současnosti nejdůležitější součástí skupiny PPF.

Součástí vypořádání je i to, že PPF poskytla Šmejcovi dlouhodobý úvěr, který je zajištěn jeho podílem v Home Creditu. Šmejc již dříve uvedl, že na úvěr koupil čtyři procenta splátkové skupiny. Kromě podílů v Home Creditu a Air Bank Šmejc převzal od PPF její podíl v řecké bance Piraeus Bank.

Výkup vlastních akcií

Na druhé straně skupina PPF koupila od Šmejce pět procent vlastních akcií za 458 milionů eur, což v korunách odpovídá částce 12,6 miliardy korun. Zaplacená suma ohodnocuje celou skupinu PPF na 252 miliard korun. Akcie na konci loňského roku PPF stále držela.

Investiční skupina PPF se nechtěla vyjadřovat, co s vlastními akciemi provede, či zda je stále drží. „Podrobnosti nad rámec účetních uzávěrek a výročních zpráv nezveřejňujeme,“ uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl.

Šmejc byl s pětiprocentním podílem po Kellnerovi druhým největším akcionářem ve skupině PPF. Přede dvěma lety se však Šmejc rozhodl zkusit byznys zcela na vlastní pěst. V současnosti je jediným akcionářem investičního holdingu Emma Group, která se zaměřuje na investice v zahraničí. Šmejc tak investoval například do podílu v řeckém loterijním kolosu OPAP nebo do ruského prodejce elektroniky Eldorado.