Šmejc prodal pětiprocentní podíl v PPF téměř za 12 miliard

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: profimedia.cz

Jiří Šmejc prodal pětiprocentní podíl ve skupině PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera za 11,8 miliardy Kč. Uvedl to dnes server iHned.cz. Šmejc současně získal 13,37procentní podíl ve společnosti Home Credit, nejcennějšího aktiva PPF. Home Credit bude Šmejc i nadále manažersky vést.

„Chtěl jsem mít část aktiv v penězích tak, aby mi to dávalo určitou investiční svobodu. Proto jsme se domluvili na tom, že čtyři procenta Home Creditu odkoupím na úvěr, který mi poskytne PPF. Navíc jsme se domluvili na tom, že mohu využívat poměrně velkou úvěrovou linku,“ řekl serveru Šmejc. Dodal, že jako záruka budou sloužit jeho další akcie.

Šmejc chce investovat do odvětví orientovaných na koncové spotřebitele, geograficky se chce zaměřovat na východní Evropu a jihovýchodní Asii. Šmejc má zájem o podíl v řeckém sázkovém monopolu OPAP. Řecko-česká skupina Emma Delta, v níž Šmejc figuruje, za třetinový podíl údajně nabídla 622 milionů eur, Atény ale požadují nejméně 650 milionů eur.

Svou investiční společnost Emma Capital buduje tak, aby byla schopna řídit tři velké investice. Emma Capital je podle něj na investice schopna shromáždit stovky milionů eur.

Šmejc v roce 1992 začal podnikat a v roce 1993 se stal jednatelem a ředitelem firmy PUPP Consulting. V roce 1995 zastával pozici obchodního ředitele společnosti Middle Europe Finance, která obchodovala s cennými papíry se zaměřením na akvizice. Do konce roku 2004 byl 34procentním vlastníkem skupiny TV Nova. V roce 2004 začal působit ve skupině PPF a v roce 2005 se stal jejím akcionářem.