Šmejc se zbavil akcií řecké Piraeus Bank, na investici prodělal

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Bývalý akcionář investiční skupiny PPF Jiří Šmejc prodal akcie řecké Piraeus Bank, které získal předloni, když PPF opouštěl. Skupina měla ve druhé největší řecké bance od roku 2011 podíl 5,74 procenta, akcie Šmejc po odchodu z PPF převedl do své firmy Emma Capital. Podle dostupných údajů byla řecká investice prodělečná jak pro PPF, tak pro Šmejce.

Šmejcova společnost odchod z Piraeus Bank odůvodnila nezájmem investovat do banky další peníze. „Podíl jsme prodali proto, že jsme se domnívali, že Piraeus bude potřebovat další navýšení kapitálu. To jsme nechtěli,“ uvedl mluvčí Emma Capital Pavel Zuna.

Šmejc se svých akcií zbavoval postupně na aténské burze. Prodej byl podle Hospodářských novin zřejmě ukončen letos v dubnu, kdy miliardář rezignoval na pozici v představenstvu banky.

První akcie Piraeus Bank nakoupila PPF v roce 2010, v řeckém bankovním sektoru tehdy viděla příležitost navzdory potížím tamní vlády se splácením dluhů. O rok později se po zvýšení podílu na 5,74 procenta stala největším soukromým akcionářem.

PPF do Piraeus Bank investovala celkem 92 milionů eur (zhruba 2,6 miliardy Kč), na konci roku 2011 ale odepsala 74 milionů eur hodnoty svého podílu, uvedl list.

Šmejce nahradil americký miliardář

Deník upozornil, že krátce poté, co se Šmejc akcií v Piraeus Bank zbavil, začal v bance zvyšovat svůj podíl americký miliardář John Paulson. Nyní v bance, která zaměstnává zhruba 14 tisíc lidí a vedle Řecka působí v devíti zemích, Paulson drží podíl 6,62 procenta. Tím převzal Šmejcovu pozici největšího soukromého akcionáře.

Šmejc tvrdí, že mu angažmá v Piraeus Bank otevřelo dveře na řecký trh. Loni v konsorciu s řeckými, ruskými a českými partnery získal podíl v řeckém sázkovém monopolu OPAP, který je podle agentury Reuters z hlediska tržní hodnoty druhou největší sázkovou společností v Evropě.