SocGen odmítá dohady o finančních problémech, označila je za nesmysly

Société Générale

Société Générale Zdroj: ctk

Generální ředitel francouzského finančního ústavu Société Générale Frédéric Oudéa odmítl všechny dohady kolem finančního zdraví banky a označil je za "naprosté nesmysly". Reagoval tak na mohutný středeční propad akcií banky na burze v Paříži. Société Générale je druhou největší bankou ve Francii a vlastní Komerční banku.

Oudéa v rozhovoru na finanční televizi CNBC řekl, že dohady nemají žádný reálný základ. Na trzích se spekulovalo, že banku by za určitých okolností bylo nutné zestátnit, pokud by se dostala do potíží s likviditou. Potíže by jí podle dohadů mohla přivodit situace, kdy by se evropské banky musely víc angažovat v záchraně Řecka.

Akcie Société Générale ve středu během dne ztrácely až 23 procent, než smazaly alespoň část ztrát a uzavřely poklesem o 14,7 procenta na 22,18 eura. Dnes ráno se situace trochu stabilizovala a futures na akcie Société Générale před zahájením obchodování vykazovaly nárůst asi o 5,8 procenta na zhruba 25 eur.

Société Générale také uvedla, že už se obrátila na regulační orgán AMF, aby propad akcií prošetřil a zjistil původ spekulací.

„Société Générale kontaktovala burzovní dohled AMF s žádostí, aby zahájil vyšetřování původu těchto spekulací, které katastrofálně poškodily zájmy našich akcionářů,“ uvedla banka. Objem obchodů s akciemi Société Générale se ve středu prudce zvýšil a dosáhl nejvyšších hodnot od finanční krize v roce 2008.