Solárníci refinancují úvěry za miliardy

solární elektrárna

solární elektrárna Zdroj: Karolina Hnilickova, Sedmicka

Majitelé velkých solárních elektráren rozjíždějí vlnu refinancování úvěrů, z nichž elektrárny postavili. S požadavky na slučování úvěrů, které si braly projektové společnosti účelově vytvořené pro budování jednotlivých elektráren, banky setkávají už několik měsíců. Zdroje z bankovních kruhů tvrdí, že aktivní je při nabídkách refinancování především ruská Sberbank.

„Řešíme jednotky případů. Holdingové struktury spojené s konsolidací úvěrů se objevují relativně nově. Tuto strukturu zvažují výhradně větší investoři a transakce jsou v řádech stamilionů či spíše miliard korun,“ vysvětluje Štěpán Novotný, který je zodpovědný za Structured Finance & Syndications Sberbank CZ. Jednotky procent z objemu solárního úvěrového portfolia nyní prochází refinancováním také u UniCredit Bank.

České banky v uplynulých letech poskytly úvěry na stavbu fotovoltaických elektráren za desítky miliard korun, odhaduje Česká bankovní asociace. Podrobnější statistiky chybí.

Majitelé solárních elektráren mohou na nových úvěrech ušetřit, protože úrokové sazby od dob solárního boomu klesly o půl až jeden procentní bod. Nižší je také riziko, protože elektrárny už stojí a po několika letech provozu investoři i banky vědí, kolik elektřiny dokážou ve skutečnosti vyrobit. Refinancováním úvěrů investoři také mohou získat zpět část svých původně vložených peněz.

„V případě, kdy je v rámci skupiny třeba pět nezávisle financovaných projektových společností pěti různými bankami na základě pěti různých dokumentací, může sloučení do jednoho financování s jednou dokumentací a ve spojení se strukturovanou skupinou věřitelů přinést značné organizační zjednodušení a úsporu nákladů,“ připomíná další výhody Jan Troják, ředitel útvaru Projektové financování ČSOB.

Nicméně je potřeba počítat s tím, že každé refinancování s sebou nese náklady na právní a poradenské služby nebo vyrovnání existujících úrokových zajištění. „Ty mohou výhodnost takovéhoto kroku výrazně snížit,“ upozorňuje Egon Čierný, manažer financování energetiky Komerční banky, která je jedním z největších hráčů na poli financování solárních elektráren.

Pro banky může být v určitých případech sloučení úvěrů výhodné, protože snižuje riziko nesplácení úvěrů elektrárnami, které se dostaly kvůli nižší výrobě či solární dani a dalším regulačním zásahům na hranici přežití. Když budou zahrnuty do jednoho portfolia s jedním úvěrem, budou ztrátovou elektrárnu v podstatě dotovat zisky ostatních projektů a banka o splátky nepřijde.