Španělská Bankia bude zřejmě potřebovat až 7,5 miliardy eur

banka Bankia

banka Bankia Zdroj: ctk

Španělský finanční ústav Bankia, který tamní vláda před pár dny zestátnila, bude z veřejných zdrojů potřebovat až 7,5 miliardy eur (až 190 miliard Kč). Řekl to dnes ministr hospodářství Luis de Guindos, který ale odmítl názor Francie, že bankovní sektor jako celek je třeba podpořit dalšími penězi z Evropské unie.

Španělsko v pátek oznámilo, že schodek jeho státního rozpočtu byl loni vyšší, než se předpokládalo. V poslední době to je už druhé zpřesnění dat, vždy směrem k horším číslům. Finanční trhy mají obavy jak o stav španělského bankovního sektoru, tak o jeho širší ekonomiku. Ta je v recesi a v prvním čtvrtletí vykázala pokles hrubého domácího produktu o 0,3 procenta. De Guindos řekl, že druhé čtvrtletí se ponese v podobném duchu.

Ministr uvedl, že za loňským rozpočtovým deficitem 8,9 procenta jsou hlavně vyšší výdaje čtyř regionů. Jejich data prý původně nebyla zcela transparentní. Španělé do pátku uváděli, že rozpočtový deficit loni dosáhl 8,5 procenta HDP.

Nový francouzský prezident François Hollande na konci minulého týdne řekl, že španělské banky možná budou potřebovat na rekapitalizaci peníze z fondů EU. De Guindos reagoval slovy, že Hollande asi zná francouzský bankovní sektor lépe než ten španělský. Podobný postoj o víkendu zaujal i španělský premiér Mariano Rajoy.

Španělsko sužuje vysoká nezaměstnanost mladých

Španělská ekonomika se dlouhodobě potýká se slabým růstem, který provází vysoká míra nezaměstnanosti. Ta dosahuje asi 24 procent a zdaleka nejvyšší je mezi mladými lidmi. Investoři stabilně vyžadují vyšší přirážku, když se mají koupit španělské státní dluhopisy, takže země platí vysoké náklady na dluhovou službu. De Guindos řekl, že jeho země navzdory potížím splní rozpočtový deficit, který má naplánovaný na letošní rok. „Poprvé za spoustu let máme příslib autonomních oblastí a centrální vlády, že veřejný deficit sníží,“ citovala ministra agentura Reuters.