Španělsko vylučuje žádost o pomoc. Krize Kypru se ho nedotkla

Španělský ministr financí Luis de Guindos

Španělský ministr financí Luis de Guindos Zdroj: profimedia.cz

Obavy, aby se kyperská krize nepřelila do dalších zemí Evropy rozptyluje španělský ministr hospodářství Luis de Guindos. Madrid podle jeho slov rozhodně o zahraniční finanční pomoc žádat nebude.

Krize na Kypru se ve španělských bankách nijak neprojevila, žádný odliv vkladů z nich nenastal. Problémy Kypru jsou podle ěpanělského ministra hospodářství Luise de Guindose zcela specifické a jedinečné.

„Zobecňovat kyperskou situaci na ostatní ekonomiky eurozóny je zcela nemístné,“ řekl ministr. Problémy na Kypru vyvolaly tento týden na finančních trzích obavy z nákazy v dalším ohrožených jihoevropských zemích měnové unie, zejména ve Španělsku a Itálii. Velké znepokojení nastalo kvůli plánu konfiskace části všech bankovních vkladů u kyperských bank, protože by se z toho mohl stát precedens pro ostatní země. Od té doby evropští představitelé ujišťují, že situace na Kypru je „výjimečná“.

De Guindos dnes také rozhodně vyloučil, že by Madrid požádal kvůli ekonomickým problémům o zahraniční finanční pomoc. Během loňského roku si Španělsko nechalo dveře k této možnosti otevřené , situace na trzích se však zásadně zlepšila v létě poté, co šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi slíbil, že udělá pro záchranu eura cokoli.