Spořící účty nevynášejí, rostou investice do podílových fondů

ING Banka

ING Banka Zdroj: Profimedia.cz

Nízké úrokové sazby na spořicích účtech tlačí Čechy stále více investovat do podílových fondů. Také banky se je snaží přimět k přesunutí svých úspor ze spořicích účtů.

Například banka ING nedávno začala nabízet fondy začínajícím investorům. Nabídka čítá kvůli jednoduchosti pouze tři fondy a banka chce přimět především svých 400 tisíc klientů, kterým na spořicích účtech leží 85 miliard korun, aby si je přesunuli do podílových fondů. „Do fondů by klienti ale neměli investovat všechny své prostředky,“ podotýká Libor Vaníček, ředitel retailu ING Bank.

Jen za letošní třetí čtvrtletí přiteklo do fondů nabízených v Česku 18,46 miliardy korun, to je mezičtvrtletní nárůst o 6,21 procenta. Vyplývá to z nejnovější statistiky Asociace pro kapitálový trh (AKAT). „Důvodů, proč stabilně rostou investice do podílových fondů, je více. Roli hrají nízké úrokové sazby, klesající podpora státu na stavební spoření a investiční životní pojištění a politické diskuze ohledně penzijní reformy, kdy jejím největším úspěchem byla široká informační kampaň o nutnosti si spořit na stáří,“ vypočítává Jana Michalíková, výkonná ředitelka AKAT.

Jiné banky se k tlačení klientů do fondů nerady přiznávají. „Investice jsou vhodné pro klienty, kteří mají k dispozici volné prostředky ve střednědobém a dlouhodobém horizontu,“ říká mluvčí UniCreditu Petr Plocek.

Českým domácnostem by bez příjmů vystačily úspory jen na tři měsíce

Pětina Čechů najde pod stromečkem 13. plat