Spořitelna je zpět ve hře o miliardy České televize

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: profimedia.cz

Na miliardy, které Česká televize hodlá svěřit do správy bankovním domům, dosáhne i Česká spořitelna (ČS). Její nabídka přitom na přelomu ledna a února neuspěla v tendru ČT, který hledal banky pro dvě oblasti: vedení běžných účtů a zhodnocení volných peněžních prostředků. ČS proti tomuto rozhodnutí televize podala námitku. „V zájmu transparentnosti výběrového řízení jsme námitce 1. března vyhověli,“ uvedla mluvčí ČT Michaela Fričová.

Nabídka ČS byla původně hodnotící komisí v části tendru pro vedení běžných účtů vyřazena kvůli nesrovnatelnosti se zadáním. V části tendru týkající se depozit nabídka ČS sice vyhověla zadání, ale skončila „pod čarou“.

Spořitelna se nyní může těšit na část z 3,7 miliardy televizních korun, o které se hraje. V tendru původně zvítězilo 12 bank, z toho pět v obou částech soutěže: Volksbank, PPF banka, Komerční banka, UniCredit Bank a Raiffeisenbank. Mezi vítězi jsou i bankovní ústavy ČSOB, J&T Banka, ING Bank nebo LBBW Bank. S nabídkou nepochodila GE Money Bank.

Peníze bude management ČT rozdělovat mezi banky podle vlastního uvážení. „Finanční ředitel Milan Cimirot má za úkol přijít s návrhem, jak postupovat,“ uvedl ředitel televize Petr Dvořák.

Díky rozdělení peněz mezi bankovní ústavy ČT plánuje, že ušetří ročně na poplatcích asi dva miliony korun. „Dalším cílem bylo zajistit rozumné úročení peněz, které má dnes ČT na účtu a nebude je ve střednědobém horizontu potřebovat. Depozita byla dělána v minulosti jen sporadicky a v menších částkách,“ doplnila Fričová.

Bankovní tendr ČT vypsala na konci loňského roku. Doba zakázky je dva roky a ČT stanovila její objem předběžně na 990 tisíc korun. Vítězné banky budou disponovat řádově stamiliony korun.

Vysoké rezervy ČT vznikly zvýšením koncesionářských poplatků na 135 korun měsíčně v roce 2005. Tyto prostředky jsou ale v posledních letech ohroženy nepříznivým vývojem hospodaření ČT, kdy ředitelé Jiří Janeček a Petr Dvořák začali z rezerv čerpat stamiliony na provoz veřejnoprávní stanice.