Spořitelna prodala pohledávku za Sazkou skupině KKCG a stáhne žalobu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Jeden z velkých sporů kolem prodeje Sazky ve výběrovém řízení mezi Českou spořitelnou, která je jedním z věřitelů a zároveň členů věřitelského výboru, s KKCG a PPF, které Sazku koupily, končí. Česká spořitelna totiž prodala svou pohledávku za Sazkou včetně příslušenství v celkové výši 216 milionů korun společnosti KKCG SE se sídlem na Kypru.

Zároveň spořitelna stáhne žalobu, kterou kvůli podle jejího názoru nesprávnému prodeji podniku Sazky podala, což podle mluvčího KKCG Dana Plovajka znamená ukončení všech sporů a právních žalob, které spořitelna v rámci insolvenčního řízení iniciovala. Cenu transakce strany nezveřejnily.

Loterní byznys Sazky i její další aktiva koupily KKCG a PPF v tendru vyhlášeném insolvenčním správcem Josefem Cupkou za 3,81 miliardy korun, což je více, než činil odborný posudek zpracovaný společností Ernst&Young. Nabídku v celkové výši pět miliard korun oznámila i Penta, která se ale do výběrového řízení nepřihlásila a nemusela tak mimo jiné složit vysokou, půlmiliardovou jistinu. Cupka proto tuto nabídku nevzal v potaz.

Penta proto oznámila, že proti tomuto Cupkovu rozhodnutí a proti prodeji Sazky se bude bránit všemi právními prostředky. Posléze se k Pentě přidala právě i spořitelna, která kvůli prodeji Sazky podala žalobu na Cupku i společnost Sazka sázková kancelář, která podnik Sazky získala a je rovným dílem vlastněná právě skupinami PPF a KKCG. Proti prodeji za nižší nabídku než byla ta nejlepší, byť podaná mimo oficiální výběrové řízení, se staví i nové představenstvo zkrachovalé původní Sazky.

Spořitelna zároveň v žalobě podala námitky na insolvenčního soudce Jaromíra Harmacha. Ty ale Vrchní soud v polovině prosince odmítl a Harmacha z projednávání její žaloby nevyloučil, vyplývá z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

PPF se na podzim po prodeji podniku Sazky snažila odkupovat pohledávky dalších věřitelů s cílem posílit své postavení a omezit řady případných spojenců spořitelny v boji proti výsledku výběrového řízení na prodej Sazky. V říjnu tak pohledávku Volksbanky ve výši 75 milionů korun odkoupila společnost Tuffieth Funds spojená s PPF. V listopadu pak pohledávku GTECH Corporation ve výši 67,3 milionu získala PPF Healthcare, na níž přešla v polovině prosince i pohledávka Telefóniky O2 ve výši 211,4 milionu. V listopadu pak na PPF banku přešla pohledávka 211,9 milionu korun od Citibanky.

Snahu skupovat pohledávky ze strany PPF a KKCG registruje i Penta. „To je důkazem, že mají obavu z právního obratu v kauze Sazka. Naše žaloby jsou nadále v platnosti, aktuální rozhodnutí ČS nic nemění na tom, že prodej Sazky proběhl v rozporu se zákonem a na základě znaleckého posudku, který podcenil hodnotu firmy o více než miliardu korun. Rovněž platné je i připojení se k žalobám ze strany sportovních svazů,“ uvedl mluvčí Penty Martin Danko.