Spořitelna zavede 20korunový poplatek za hazard a erotiku na internetu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Od července zavede Česká spořitelna poplatek za hazard nebo erotiku na internetu. Za platbu kartou na webových stránkách, které nabízejí hazardní hry, sázení, loterii či sledování porna, bude banka účtovat 20 korun. Česká spořitelna, která je největší tuzemskou bankou podle počtu klientů, od července také zvyšuje některé poplatky, mimo jiné za papírový výpis z účtu. Napsaly to Hospodářské noviny (HN) a Mladá fronta Dnes (MfD).

Poplatek na webech s hazardem a erotikou žádná jiná tuzemská banka v ceníku nemá, obdobnou platbu si nicméně účtují některé evropské banky. Spořitelna tvrdí, že poplatek zavádí kvůli zabezpečení transakcí. „Poplatek funguje i jako upozornění, na jakých stránkách klient platí,“ řekla MfD mluvčí banky Kristýna Havligerová. Podle ní se nový poplatek dotkne zhruba 32 tisíc klientů měsíčně.

Novou platbu kritizuje Patrik Nacher, jehož server bankovnipoplatky.com pořádá anketu o nejabsurdnější bankovní poplatek. „Banky tu nejsou od toho, aby nás vychovávaly a trestaly za to, k čemu používáme platební karty,“ řekl Nacher MfD.

Zhruba půl milionu lidí se dotkne zvýšení poplatku za papírový výpis poštou. Od července se za něj bude u České spořitelny platit 30 korun, dosud byl pro některé klienty zdarma, další platili 9,50 nebo 25 Kč. Ředitel plánování prodeje a řízení výkonu České spořitelny Dušan Sýkora HN řekl, že banka chce své klienty motivovat k využívání elektronického výpisu, který zůstává zdarma, nebo k tomu, aby si výpis nechali posílat méně často.

Porostou i další poplatky

Nově se bude u České spořitelny platit také za doručení identifikačního kódu PIN ke kartě poštou. Dosud to bylo zdarma, od července si banka naúčtuje 30 korun. Na 80 korun se zvýší poplatek za papírový výpis z kartového účtu na pobočce a mimořádný výpis. Ze 3000 na 200 korun klesne platba za zaslání karty do zahraničí. Podnikatelé ale nově zaplatí 20 korun za vklad hotovosti na svůj účet, který měli dosud zdarma. Na 50 korun vzroste poplatek za výběr kreditní kartou z bankomatu, podle spořitelny jsou tyto karty určeny pro platby u obchodníků.

HN upozornily, že poplatek za papírové výpisy poštou a výběr kreditní kartou z bankomatu letos zvyšují také další velké tuzemské banky.