Spořitelně unikla citlivá data, může za to rozvod jedné z manažerek

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Novak Tomas/Euro

Z České spořitelny unikly citlivé údaje o obchodních plánech včetně příjmů nejvyššího vedení v dceřiných firmách. Za únikem stojí rozvod jedné z manažerek banky, které zřejmě někdo z rodiny odcizil služební počítač a zneužil její identitu zaměstnankyně spořitelny. Hromadným mailem se pak k veřejnosti dostaly informace interního a soukromého charakteru.

„Jde o politováníhodný čin, který ale nemá žádný dopad na naše klienty. Celou záležitost nyní interně pečlivě prošetřujeme, včetně otázky, jestli nedošlo k podcenění bezpečnosti ze strany naší zaměstnankyně,“ uvedla banka, která zároveň připravuje trestní oznámení na neznámého pachatele.

Z vyjádření dotčené zaměstnankyně podle České spořitelny vyplývá, že tohoto jednání se mohl dopustit člen její rodiny.

Podle serveru iDnes.cz za zveřejněním citlivých údajů zřejmě stojí divoký rozvod členky středního managementu. Ta prý pracuje na dosud nezveřejněných projektech týkajících se slučování dceřiných společností, od kterých si spořitelna slibuje významné úspory.

Díky tomu měla k dispozici ve svém počítači množství informací včetně příjmů nejvyššího managementu. Kvůli úniku k nim teď mají přístup minimálně stovky lidí uvnitř i vně spořitelny.

Zpráva o údajném sexuálním obtěžování a konfliktech zájmů

Rozvodový příběh podle serveru vyvrcholil na Silvestra ráno. Tři stovky vedoucích zaměstnanců České spořitelny, mateřské Erste Group, České národní banky a dalších lidí stojících mimo dostalo e-mail ze schránky členky širšího vedení finanční skupiny ČS, která má na starosti správu majetkových podílů a realitní investice.

Zpráva psaná v angličtině oznamovala její novoroční rezignaci a líčila její údajné důvody, jimiž bylo sexuální obtěžování, konflikty zájmů a nespravedlivé odměňování.