Srbskou investici Gazpromu financují i české banky

Rafinérie v Pančevu byla těžce poškozena během náletů NATO v roce 1999

Rafinérie v Pančevu byla těžce poškozena během náletů NATO v roce 1999 Zdroj: profimedia.cz

Komerční banka a Česká spořitelna se budou podílet na půjčce pro ruskou společnost Gazprom. Peníze půjdou na modernizaci rafinerie v Srbsku, na níž se budou podílet i české firmy. Mezinárodní konsorcium, jehož jsou KB a ČS partnery, podepsalo s Rusy smlouvu o desetiletém úvěru na 258 milionů eur (6,5 miliardy korun). Lídrem konsorcia je londýnská HSBC, píší Hospodářské noviny.

Úvěr je pojištěn u české státní pojišťovny EGAP, podle jejího mluvčího Vlastimila Nesrsty jde o druhou největší letošní pojistku. „Část úvěru je určena na financování modernizace ropné rafinerie ve městě Pančevo, kterou na klíč dodávají české společnosti CB&I a Kovoprojekta, obě z Brna,“ řekl Nesrsta.

Obě firmy už v Pančevu dva roky staví, celková hodnota jejich dodávek se pohybuje kolem osmi miliard korun. Další detaily podle HN nechtějí brněnští dodavatelé sdělovat, váže je k tomu smlouva s investorem.

Kovoprojekta v Pančevu buduje závod na zpracování kyseliny sírové, stavba za sto milionů je prakticky dokončená. CB&I staví takzvané jádro rafinérie v hodnotě necelých devíti miliard korun.