Srpnový výprodej akcií tvrdě zasáhl hedgeové fondy

hedgeové fondy

hedgeové fondy

Srpen má za sebou teprve třetinu, ale někteří manažeři hedgeových fondů by na něj již radši zapomněli. Jeden z titánů byznysu hedgeových fondů Steven Cohen neunikl globálnímu výprodeji cenných papírů a jeho fond SAC Capital, který spravuje 14 miliard dolarů, přišel jen v srpnu o čtyři procenta. Podle agentury Reuters je SAC Capital díky lepšímu výkonu na začátku roku stále asi šest procent v černých číslech.

To ale není případ Johna Paulsona, jehož dva hlavní fondy utrpěly značné ztráty ještě před srpnovou panikou. Paulsonovy dva největší fondy, které spravují na 17 miliard dolarů, přišly minulý týden o deset procent a od začátku letošního roku tak již odepsaly čtvrtinu své hodnoty.

Paulson se proslavil spekulacemi na pokles hypotečního trhu na přelomu let 2007 a 2008, kdy pomohl sestavit derivát s investiční bankou Goldman Sachs, který pak banka nabízela svým klientům, zapomněla jim však sdělit, že instrument pomohla sestavit třetí strana (Paulson), která navíc sází na pokles jeho ceny. Od té doby se Paulsonovi příliš nedaří.

Drastický pád akciových titulů na počátku srpna stáhl do ztráty většinu fondů, které do té doby byly v plusu. Fondy, které ztrácely již na konci července, své ztráty ještě prohloubily. Jak rychle ale americký index Dow Jones v pondělí přišel o 6,7 procenta, tak rychle v úterý o čtyři posílil. Tato rozkolísanost trhů tak vytváří ještě nejistější podmínky i pro ty nejschopnější investory.

Analytici soudí, že tak, jak jsou trhy nyní nasměrovány, je pravděpodobné, že řada hedgeových fondů vykáže za srpen více než desetiprocentní ztráty. Podle nich ztráty zasáhnou více malé a méně známé fondy, protože velcí hráči svá portfolia vyprodávali již před letní dovolenou v obavách o navýšení amerického dluhového stropu a vývoj dluhové krize v eurozóně. „Minulý týden jsme zaznamenali řadu nepodařených akcí, převážně v oblasti arbitráže opčních kontraktů,“ řekl Bloombergu Evan Rapoport, šéf společnosti HedgeCo Networks, která pomáhá klientům investovat u hedgeových fondů.