Středoevropský fond podpoří inovace, Česko do něj vloží 22 milionů eur

Euro, bankovky

Euro, bankovky Zdroj: Pixabay.com

Česko by se mohlo stát součástí Středoevropského fondu fondů, který chce sdružovat země regionu. Figuruje v něm ještě Rakousko, Maďarsko, Slovensko a Slovinsko. Fungovat by mohl začít v létě a celkově by v něm mělo být k dispozici zhruba 120 milionů eur institucionálních prostředků.

Česko plánuje vložit 22 milionů eur. Kromě států se do projektu hodlá zapojit také Evropský investiční fond, což by mělo přilákat soukromé financování.

„Fond bude vyžadovat koinvestice do fondů ze strany soukromých investorů, a může tím pádem sehrát důležitou roli v mobilizaci domácího kapitálu do private equity a venture kapitálu,“ uvedla Silke Horáková z Czech Private Equity & Venture Capital Association.

Česká republika plánuje vložit do projektu 22 milionů eur. Účastnit se hodlá také Evropský investiční fond.

Právě s nedostatkem rizikového kapitálu se středoevropský region potýká. „Vidíme na trhu finanční mezeru právě v pokročilé fázi venture kapitálu, kde působí zatím jeden domácí fond,“ popsala Horáková situaci v Česku. Z chystaného fondu by měla profitovat zhruba padesátka menších firem, které nejsou úplnými nováčky a mají potenciál růstu.

„Kapitálový vstup bude v řádu jednotek až nízkých desítek milionů korun,“ řekl předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček. Překážkou by přitom mohlo být, že na trhu stoupá konkurence a zajímavých firem není tolik. Projekt v Česku prošel mezirezortním připomínkovým řízením, EIF plánuje uzavřít se státy dohodu o financování v červnu. Přistoupení zvažují Chorvatsko a Itálie.