Světová ekonomika letos o něco zrychlí, předpovídá MMF

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Tempo růstu světové ekonomiky by mělo v letošním roce zrychlit na 3,6 procenta z loňských tří procent. Předpověděl to Mezinárodní měnový fond (MMF). Nový globální hospodářský výhled je nicméně o něco pesimističtější než lednová prognóza MMF, podle které měl letošní růst dosáhnout 3,7 procenta.

MMF upozornil, že globální hospodářská aktivita nabírá na síle z velké části díky vyspělým ekonomikám, jejichž růst by měl letos zrychlit na 2,2 procenta z loňských 1,3 procenta. Hlavním motorem hospodářského růstu v rámci vyspělých ekonomik jsou nyní podle fondu Spojené státy, zatímco eurozóna se konečně začíná zotavovat z útlumu.

Riziko ukrajinské krize

MMF nicméně poukázal na rizika spojená s nízkou inflací ve vyspělých zemích a odlivem kapitálu z rozvíjejících se ekonomik. Varoval rovněž před negativními hospodářskými dopady ukrajinské krize na Rusko i další státy bývalého Sovětského svazu.

Fond předpokládá, že ekonomika eurozóny letos stoupne o 1,2 procenta po loňském propadu o půl procenta. Domácí poptávka v eurozóně se podle fondu konečně stabilizovala a k hospodářskému oživení přispívá rovněž export. MMF nicméně upozornil na rizika, ke kterým patří například nízká inflace a nedokončené hospodářské reformy.

Podle fondu existuje dvacetiprocentní pravděpodobnost, že se hospodářství eurozóny dostane do deflace. MMF proto znovu vyzval Evropskou centrální banku (ECB), aby uvolnila svou měnovou politiku.

MMF: Růst by měl pokračovat i v příštím roce

V příštím roce počítá fond se zrychlením tempa růstu světové ekonomiky na 3,9 procenta. V samotné eurozóně by měl hospodářský růst zrychlit na 1,5 procenta.

MMF rovněž předpověděl, že ekonomika Spojených států letos stoupne o 2,8 procenta po loňském nárůstu o 1,9 procenta. Napřesrok by měla největší světová ekonomika posílit o rovná tři procenta.

„Posilující oživování vyspělých ekonomik z recese představuje příznivý vývoj. Růst však není po celém světě stejně silný. Jsou zapotřebí další opatření k obnovení důvěry, zajištění silného růstu a snížení rizik,“ uvedl MMF.

MMF varuje před morálním hazardem bank