Švýcarské banky zveřejnily majitele spících účtů. Leží na nich miliarda

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: malias via Flickr

Banky ve Švýcarsku zveřejnily jména více než 2600 majitelů účtů, na kterých nejméně 60 let nezbyla zaznamenána žádná aktivita. Dědicové tak mají poslední možnost požádat o majetek, než připadne státu. Na zmíněných účtech je kolem 44 milionů švýcarských franků (1,1 miliardy korun).

Banky uvedly, že opatření se týká i bezpečnostních schránek, v nichž je alespoň 500 franků, anebo u kterých není hodnota obsahu známa. Informace o spících účtech lze najít na internetové stránce DormantAccounts. Stránka byla zprovozněna na základě nové legislativy, která vstoupila v platnost v lednu.

„Zveřejnění této informace je posledním pokusem bank znovu navázat kontakt se zákazníkem,“ řekl generální ředitel Švýcarské bankovní asociace Claude-Alain Margelisch. „Pro banky pak tento nový předpis vytváří právní jistotu pro nakládaní se spícím majetkem,“ dodal.

Zveřejnění této informace je posledním pokusem bank znovu navázat kontakt se zákazníkem

Na seznam budou každoročně přidávaná nová jména majitelů účtů, kde není žádný pohyb nejméně 60 let. Žádost o získání peněz z účtu se musí podat rok od zveřejnění. Podle asociace může trvat týdny až měsíce, než banky žádost posoudí. Mohou také požadovat zaplacení nákladů po žadatelích, kteří podají zjevně neopodstatněnou žádost.

Spící účty jsou ve Švýcarsku citlivým tématem od 90. let, kdy Světový židovský kongres spustil kampaň, aby banky vrátily majetek obětí holokaustu. Pod tlakem židovských organizací a americké vlády souhlasily velké švýcarské banky v roce 1998 s tím, že vyplatí celkem 1,25 miliardy dolarů, aby urovnaly obvinění, že peníze z neaktivních účtů odvedly a že dělaly obstrukce dědicům, kteří pátrali po penězích svých příbuzných.