Tlak na Teslu stupňují i menší investoři, stačí jim k tomu Twitter a drony

Tesla

Tesla Zdroj: reuters

Výroba Tesly
Tesla
Tesla
4
Fotogalerie

Na pád akcií Tesly nesázejí jen někteří velcí hráči, ale i řada menších investorů. Ti současně hojně využívají možností sociálních sítí, zejména Twitteru, aby zesílili svůj hlas. Armáda skeptiků se navzájem utvrzuje v přesvědčení, že hodnota výrobce elektromobilů je nadsazená. Často sdílejí i pohledy z dronů na závody firmy. V současnosti své aktivity ještě stupňují. „Události posledních dní posílily naši skepsi,“ vysvětluje pro agenturu Reuters 25letý Kanaďan Brodie Ferguson, který se snaží na propadu Tesly vydělat.

Vedle Fergusona podle agentury Reuters tvoří specifickou online armádu „shortařů“ (investorů sázejících na pokles aktiva, pozn. red.) řádově tisíce dalších lidí. Konkrétně Fergusona přivedla k zájmu o Teslu videa o dalších technologických projektech Elona Muska, prvotní nadšení ale střídá skepse. Muskovo oznámení, že ruší plán na stažení firmy z burzy, a zprávy o vyšetřování jeho tweetů ze strany amerických úřadů pak vybavilo kritiky Tesly novými argumenty. „Situace kolem ní je směšná,“ míní Ferguson.

Akcie Tesly si v posledním roce příliš stability neužily:

„Spoustu lidí v komunitě skeptiků jsou prostě obyčejní lidé,“ dodává uživatel Twitteru s přezdívkou Latrilife, který si však nepřál uvést své jméno. Podle svých slov se začal situací firmy podrobněji zabývat poté, co Musk v květnu odmítl zodpovědět dotazy analytika ohledně ziskovosti Tesly.

Latrilife se od té doby snaží přezkoumávat údaje o prodejích a výrobních kapacitách firmy. Dokumentuje například odstavná parkoviště, kde firma shromažďuje své vozy před jejich distribucí koncovým zákazníkům. Podobně „špiónsky“ postupují i další uživatelé, záběry pořizují i z dronů. Následně je sdílejí na sociálních sítích. Sama firma jejich aktivitu odmítla komentovat. S nedostatečnou produkcí se přitom dlouhodobě potýká.

Wall Street je nicméně ohledně ohodnocení Tesly rozdělena. Reuters uvádí, že ze vzorku 27 analytiků jich deset doporučuje akcie firmy držet, dalších devět přikoupit a osm prodat.