Transparency už je pro stát moc drahá

Transparency International

Transparency International Zdroj: transparency.cz

S velkou slávou ministerstvo zemědělství loni na jaře oznámilo, že kvůli průhlednosti chystaného miliardového tendru státních Lesů ČR na pěstební a těžební práce bude spolupracovat s českou pobočkou Transparency International (TIC). Spolupráce ale na konci roku po vypršení smlouvy v tichosti skončila a zatím nepokračuje. Důvodem nejsou rozdílné názory na tendr, ale peníze.

Ministerstvo za poradenské služby TIC podle důvěryhodného zdroje E15 loni zaplatilo 1,35 milionu korun. Pro srovnání, celý rozpočet Transparency činil v roce 2010 něco přes osm milionů korun. V době, kdy stát šetří a MZe musí pro letošní rok seškrtat zhruba desetinu provozních výdajů, tedy asi 400 milionů korun, chce i úspornější smlouvu s Transparency. Na nižší ceně se ale obě strany zatím nedohodly. Další jednání se má uskutečnit ve čtvrtek.

„Pokud se domluvíme, bude to jen ku prospěchu věci,“ uvedla ředitelka komunikace MZe Kateřina Böhmová. Samotnou cenu nekomentovala. Transparency podotýká, že neradila jen s tendry na lesnické práce, ale i s pravidly pro sponzoring nebo kontrolními mechanismy. „Částka odpovídá 12 měsícům práce tří analytiků a jednoho právníka a externím právním analýzám, které jsme si pro toto poradenství pořizovali. Takový rozsah práce nelze dělat dobrovolnicky,“ vypočítal ředitel organizace David Ondráčka.

Šéf české TIC argumentuje také tím, že vzhledem k know-how a nezávislému postavení organizace dostalo ministerstvo velmi dobrou službu a pokud LČR dokončí tendry podle daných doporučení, bude to pro státní podnik podle Ondráčky znamenat zisky v řádu miliard korun. „V ceně našich poradenských služeb problém není. Vedení rezortu zemědělství se prostě musí rozhodnout, jestli o další spolupráci s námi stojí, nebo ne,“ podotkl.

Transparency žije z dotací, grantů a darů. Podle výroční zprávy za rok 2010 dosáhly její příjmy celkem 8,2 milionu korun, z toho dotace činily 4,9 milionu a příspěvky a dary tři miliony. Výnosy z vlastní činnosti byly pouze 330 tisíc.