Tři čtvrtiny lidí se bojí, že je reforma penzí připraví o peníze

Důchod

Důchod

Připravované penzijní reformě většina lidí nerozumí. Tři čtvrtiny se obávají, že kvůli ní přijdou o naspořené peníze, dvě procenta věří, že se díky reformě budou mít v důchodu lépe. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Fincentrum.

Do druhého pilíře reformovaného důchodového systému plánuje vstoupit asi čtvrtina lidí ve věku od 15 do 27 let. Od říjnového dotazování se výsledky příliš nezměnily.

Výsledky výzkumu podle autorů ukazují, že většinová populace nemá zájem o aktivní hledání informací o důchodové reformě. Přestože zprávy o ní jsou k dispozici již několik měsíců, má pocit nedostatečné informovanosti 64 procent dotázaných. Nejméně srozumitelné jsou změny pro lidi se základním vzděláním a středoškolským vzděláním bez maturity a pro lidi ve věku od 30 do 44 let. Rozdíl mezi druhým a třetím pilířem reformovaného důchodového systému stále nechápe 69 procent dotázaných, v říjnu jich bylo o pět procentních bodů více.

Z ekonomicky aktivních obyvatel 45 procent uvedlo, že má informací dostatek. Od října jejich podíl vzrostl o sedm procentních bodů. Informovanost o změnách se zvyšuje s věkem a příjmem. Penzijní připojištění se státním příspěvkem v současné době využívá 64 procent lidí, častěji starších, s vyšším vzděláním a vyšším příjmem. V oblasti zajištění na stáří důvěřuje 33 procent dotázaných spíše státu, soukromým penzijním společnostem věří 24 procent lidí. Zbylých 43 procent zatím nemá na tuto otázku jednoznačný názor.

Většina lidí v souvislosti s reformou předpokládá, že bude muset více spořit, myslí si to 57 procent účastníků průzkumu, 45 procent se domnívá, že budou muset jít později do důchodu. Necelá třetina si myslí, že Česko by bez reformy mělo problém s financováním důchodů, dvě pětiny souhlasí s názorem, že penzijní reformu je v každém případě nutno uskutečnit. Jen dvě procenta se těší, že se budou mít v důchodu lépe. Penzijní reforma navržená vládou a odsouhlasená parlamentem by měla začít platit v roce 2013. Je určena především pro lidi mladší 35 let. Druhý pilíř má tvořit individuální spoření v důchodových fondech, do nichž by lidé převáděli část příspěvků státu, které nyní platí do prvního pilíře na průběžné financování penzí. Zákon o doplňkovém penzijním spoření má transformovat třetí pilíř důchodového systému, tedy stávající penzijní připojištění. Podle předlohy by svěřené příspěvky a majetek společností měly být odděleny tak, aby lidé o své úspory při případném bankrotu společnosti nepřišli. Průzkum se uskutečnil od 22. do 26. února, zúčastnilo se jej 555 lidí.