Tuzemské mBank klesl zisk

mBank

mBank Zdroj: piotr ilowiecki, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Nejstarší tuzemská internetová banka, mBank, vydělala v loňském roce 240 milionů korun. To je o deset milionů korun méně než v předchozím roce.

Loni ale podle mluvčího mBank Pavla Vlčka výsledky pozitivně ovlivnilo využití takzvaného dáňového štítu, tedy snížení daně o minulé ztráty, které banka mezi lety 2007 a 2011 naakumulovala. „Skutečný zisk banky v roce 2013 byl 160 milionů korun, 240 milionů tedy znamená padesátiprocentní narůst,“ uvedl Vlček

Banka také vykázala 21procentní nárůst vkladů a 29procentní nárůst úvěrů. „V roce 2014 se mBank na zdejším trhu dařilo zejména v produktech s vysokou marží, což je pro nás velmi dobrá zpráva. Například spotřební úvěry nám meziročně vyskočily o celých 50 procent a jejich růst byl nejdynamičtější za poslední 3 roky,“ uvádí Pawel Kucharski, generální ředitel mBank.

Přelom roku znamenal pro tuzemskou mBank odchod nejdéle působícího ředitele v historii. Po více než třech letech skončil Roman Truhlář. Nový ředitel Kucharski je již šestým šéfem v sedmileté historii banky. S Truhlářovým odchodem se banka vrátila k politice polského manažera ačkoliv před třemi lety uvedla, že českou banku by měl vést český manažer se znalostí jazyka a prostředí.

Banka se chlubí, že má 534 tisíc klientů. Řada z nich nemusí ale produkty banky využívat. Možná právě proto banka od začátku tohoto měsíce zpoplatnila vedení nevyužívané debetní karty částkou 29 korun. Oklika zpoplatnění karty namísto vedení účtu měla bance zajistit, že se může nadále chlubit “bezplatným účtem”.

Tuzemským bankám loni v průměru zisk vzrostl. Všechny banky loni celkově vydělaly 62,8 miliardy korun, což bylo o 1,4 miliardy více než v roce 2013. Na rekordní rok 2012 kdy banky vydělaly přes 64 miliard korun to ale nestačilo.