Tuzemským bankám klesají zisky

Česká spořitelna (ilustrační foto)

Česká spořitelna (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Českým bankám se letos nedaří zastavit pokles zisků. Podle nejnovějších dat České národní banky vydělal bankovní sektor jako celek za prvních devět měsíců roku 49,6 miliardy korun, tedy o 1,5 procenta méně než před rokem.

Oproti loňsku jsou na tom o něco lépe tři největší banky – ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka – vykázaly v průměru jako celý trhy červenou nulu. Za celý loňský rok se přitom velká trojka musela spokojit s devítiprocentním poklesem zisků. Za první tři kvartály roku tři největší bankovní domy vydělaly 31,33 miliardy korun, téměř o 1,5 procenta méně než před rokem.

„Nízkoúrokové prostředí bude nadále trápit banky, nicméně tlak na pokles zisku bude částečně kompenzovat vyšší ekonomický růst a s ním spojená vyšší poptávka po úvěrech. Vyšší důvěra totiž umožní firmám a domácnostem více se soustředit na dlouhodobější investice,”

Zisky velkých bank nahlodává přituhující konkurenční boj a klesající příjmy z dříve běžných poplatků. Většina z nich musela kvůli veřejnému tlaku začít nabízet například bezplatné vedení účtů. Dnes je běžné neplatit ani korunu za účet, který nabízí i výběry ze všech bankomatů po celém světě. Stačí si na účet posílat určitou částku měsíčně.

Ústup velkých bank ze slávy je patrný i na dalších číslech. Ještě v roce 2012 vydělaly tři největší banky 45,91 miliardy, to bylo 72 procent. Loni tvořil jejich podíl na zisku sektoru jen 68 procent. Poptávka po spotřebitelských úvěrech nadále stagnuje. Banky zachraňují jen hypoteční úvěry, o které je nadále zájem. Konkurenční boj a levné peníze od centrálních bank ale srazil úroky dlouhodobých úvěrů na bydlení na historická minima, kde se společně ocitly také marže bank.

ČSOB vydělala méně
Největší tuzemská banka vydělala za první tři čtvrtletí roku 10,54 miliardy korun, tedy o dvě procenta méně než před rokem. Bance se mírně zvýšily náklady a klesly výnosy. John Hollows, ředitel banky, ale neztrácí optimismus, když říká: „Dokázali vykompenzovat negativní vliv prostředí nízkých úrokových sazeb silným růstem obchodu.“