UBS zvýšila zisk téměř o desetinu

Banka UBS

Banka UBS Zdroj: profimedia

Největší švýcarská banka UBS ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o devět procent na 1,3 miliardy švýcarských franků (28,9 miliardy korun). Podle jejího dnešního sdělení se o to zasloužily zejména sekce správy majetku a investičního bankovnictví. Výsledek překonal odhady analytiků a banka očekává, že růst úroků v USA jí pomůže k solidním výsledkům i ve zbytku roku.

"Předpoklad růstu globální ekonomiky trhům nadále poskytuje příznivé prostředí, i když pokračující geopolitické napětí a rostoucí protekcionismus zůstávají hrozbou a tlumí důvěru investorů," uvádí se ve sdělení banky.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že UBS vytvoří čistý zisk 1,044 miliardy franků. Zisk před zdaněním banka zvýšila o 12 procent na 1,7 miliardy franků, což je také nad odhady analytiků. Ti čekali zisk před zdaněním 1,4 miliardy franků.

Hospodaření výrazně podpořila divize investičního bankovnictví, kde zisk před zdaněním vzrostl o 26 procent. Dobře si vedla i správa majetku s růstem zisku o 18 procent.