Úrokové sazby ČNB se blíží nule

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Bankovní rada České národní banky dnes snížila úrokové sazby na rekordní minimum. Například základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesla o čtvrt procentního bodu na 0,25 procenta.

Krok centrální banky finančním trhu očekával, takže nezpůsobí žádný šok. Záměr snížit sazby vyplýval z inflační prognózy ČNB zveřejněné v srpnu, tehdy se ale většina členů Bankovní rady vyslovila proti.

„Sazby mezibankovního trhu zareagovaly již v předstihu na očekávání dnešního snížení repo sazby. To je rozdíl proti předchozí změně sazeb ČNB uskutečněné v červnu, která nebyla na finančním trhu zcela očekávaná a na níž tedy reagovaly mezibankovní sazby až následně,“ uvedl Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. Koruna podle něj v první reakci pravděpodobně oslabí proti euru o pár haléřů, ale záhy začne opět sledovat zahraniční vývoj a na krok ČNB zapomene.

Uvolnění měnové politiky ČNB na současných úrovních sazeb nebude mít podle Sobíška měřitelný dopad do české ekonomiky. Zřejmě se vůbec nedotkne klientských sazeb v retailu, zatímco pro podniky dojde k nepatrnému zlevnění úvěrů se sazbou navázanou na Pribor.

Zlevnění úvěrů ale nezvýší poptávku podniků po úvěrech, neboť jejich cena již dlouho není překážkou při financování podnikatelských záměrů. Mírně zlevnit mohou hypotéky, to však v důsledku dřívějšího poklesu dlouhodobých sazeb, nikoliv kvůli dnešnímu pohybu sazby ČNB.

„Oficiální prognóza ČNB počítá s dalším snižováním repo sazby implicitně dokonce do záporných hodnot. Dalšímu uvolňování by napovídalo i snížení diskontní sazby, která má signální funkci. My ovšem další uvolňování měnové politiky vzhledem k doposud konzervativnímu chování ČNB nečekáme. Otázka je, zda-li by technicky (legislativně) bylo možné snížit repo sazbu na nulu,“ řekl k dalšímu snížení sazeb Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.