V Česku si vůbec poprvé otevře pobočku vietnamská banka

VietinBank

VietinBank Zdroj: Profimedia

Na český trh vstupuje jedna z největších vietnamských bank VietinBank. Stane se vůbec prvním peněžním ústavem z Vietnamu, který začne podnikat v České republice. Pobočku si tady otevře příští rok. Potvrdil to předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

Podle vyjádření Wintera pro server E15.cz se tuzemská filiálka zaměří na korporátní klientelu i drobné střadatele. Důvodem zájmu banky o ČR je kromě jiného také očekávaná poptávka po jejích službách ze strany místní vietnamské menšiny.

„Příchod VietinBank pomůže vzájemnému obchodu i početné vietnamské komunitě,“ řekl Winter. „V Česku žije 57 tisíc občanů Vietnamu a to je velká obchodní síla,“ dodal. Vietnamci mají podle něj na žebříčku priorit nejvýše péči o rodiče, následuje vzdělání. Potřebují proto převádět vydělané peníze příbuzným do Asie i dětem na zahraniční studia.

VietinBank patří s aktivy kolem 23 miliard dolarů mezi pětici největších hráčů na vietnamském trhu. Do ČR míří v rámci své zahraniční expanze, kterou zahájila loni v září, kdy jako první banka z Vietnamu otevřela zastoupení v Evropě, konkrétně v německém Frankfurtu nad Mohanem.

Letos začala provozovat filiálky v laoském Vientiane a v Berlíně. Pro příští rok plánuje vedle Česka také vstup do Velké Británie, Polska, Barmy a výhledově rovněž do Austrálie a Spojených států amerických.

Hanojské ústředí i přes opakované urgence podrobnosti o svých plánech v ČR neposkytlo. Na internetových stránkách banka nicméně již loni v prosinci zveřejnila inzerát, v němž hledala ředitele poboček v Česku a dalších zemích. Preferovala místní uchazeče ve věku do 45 let se znalostí lokálního trhu a minimálně 10letými zkušenostmi z mezinárodních bank. Podle Marcela Wintera firma oznámí své záměry v první polovině listopadu.

Jestli si VietinBank už požádala o licenci odmítla ČNB komentovat. „Česká národní banka standardně neposkytuje jakékoli informace o jakýchkoli případných probíhajících licenčních řízeních,“ sdělil mluvčí ČNB Marek Petruš.

VietinBank, jejíž úplný oficiální název zní Vietnam Joint Stock Commercial Bank for Industry and Trade, tedy Vietnamská komerční banka pro průmysl a obchod, vznikla v roce 1988 oddělením od centrální banky. Devadesát procent akcií vlastní stát, zbytek vláda loni v lednu prodala zahraničnímu investorovi, americké finanční společnosti International Finance Corporation. Ve víc než tisícovce poboček a kanceláří po celém Vietnamu zaměstnává téměř 19 tisíc lidí.