V pojišťovnictví se nedaří, Allianz vydělává na správě majetku

Mnichovská Allianz Arena, domov fotbalových klubů Bayern a Mnichov 1860

Mnichovská Allianz Arena, domov fotbalových klubů Bayern a Mnichov 1860 Zdroj: wikimedia.org

Největší evropský pojišťovací podnik Allianz vydělává, ačkoliv analytici mu kvůli evropské krizi předpovídali slabé výsledky. Zisk ale firmě nepřináší její hlavní obor podnikání, zasloužila se o něj správa majetku.

„Průběh roku 2012 může být stejně nevypočitatelný jako rok minulý,“ varoval ještě v únoru šéf Allianz Michael Diekmann. Firma se ale postarala o překvapení, když ve druhé čtvrtletí vykázala provozní zisk 2,36 miliardy eur, o tři procenta více než loni. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že firma vydělá jen 1,19 miliardy eur.

Čistý zisk povyskočil dokonce o 23 procent na 1,3 miliardy eur, loni byla ale slabý výsledek poznamenaný odpisy řeckých dluhopisů. „Na první pohled ukázala Allianz silná čísla,“ komentoval hospodaření pojišťovny pro německý deník Handelsblatt analytik DZ Bank Thorsten Wenzel.

Růst příjmů pojišťovny ale zajišťuje vedlejší obor jejího podnikání – správa majetku. Hodnota poplatků, které Allianz inkasuje, meziročně stoupla o 15,2 procenta na 1,5 miliardy eur. Z toho vyplývá, že pojišťovnictví se stále nedaří.

Hůře se Allianz vede i v domovském Německu. Obrat se propadl o osm procent na 3,3 miliardy eur a pojišťovna zažívá velký odliv klientů životního pojištění. Podle finančního ředitele Olivera Bätea za to může agresivní konkurence, která zákazníky láká na nesplnitelné výnosy. „To je konkurenční boj, kterého se nehodláme účastnit,“ uvedl.

Šéf pojišťovny Diekmann ale přiznává, že výnosy klesají, a viní z toho politiku nízkých úrokových sazeb evropských vlád, kvůli níž dochází k „velkému přerozdělování“. „Dlužníci na tom vydělávají, zatímco střadatelé platí jejich náklady,“ prohlásil.