V únoru držela v podílových fondech trumfy Asie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nejvýkonnější podílový fond zhodnotil v únoru prostředky svých podílníků o 14,02 procenta. Více jak 10 procent vydělali v akciových podílových fondech jen ti, kteří měli vsazeno na některou z asijských ekonomik.

Akciové fondy – absolutní vítězství asijských ekonomik

V únoru se do první dvacítky nejvýkonnějších akciových podílových fondů probojoval jen jeden fond, jehož prostředky nejsou investovány v některé z asijských ekonomik, jedná se o Raiffeisenbank Russland Aktien, jež svým investorům v únoru zhodnotil prostředky o 9,02 procenta, čímž si vybojoval celkovou 19. pozici. A co že vlastně bylo onou živou vodou, která v tomto roce „kropí“ asijské ekonomiky? Na vývoj akciových trhů asijských ekonomik má blahodárný vliv příliv zahraničních investic, to když se zdejší ekonomiky, po nepříjemném vývoji z loňského roku, opět těší důvěře investorů. Svou roli hraje také snížená averze vůči riziku, to jak můžeme být svědky postupného oživování americké ekonomiky, a v rámci možností stále přijatelného vývoje v eurozóně.

Otázkou ovšem zůstává, jak se tito investoři zachovají v době, kdy vyschne proud pozitivních informací jakými jsou například již zmíněné oživení americké ekonomiky, další ohlášený balík na podporu ekonomik v Japonsku a uklidnění situace na čínském nemovitostním trhu. Uklidnění situace na finančních trzích již tradičně nepřeje cenám zlata, nejinak tomu bylo i v únoru a nejvíce to bylo vidět na výkonnosti podílového fondu Franklin Gold and Precious Metals Fund, jež v únoru zaznamenal pokles hodnoty podílového listu o 4,52 procenta, a stal se tak nejméně výkonným akciovým podílovým fondem vůbec.

Nejvýkonnější akciové podílové fondy v měsíci únoru

Podílový fondInvestiční společnostVýkonnost
WIOF China Performance FundAPS Asset Management14,02 %
HSBC GIF Thai EquityHSBC Asset Management12,08 %
Templeton ThailandFranklin Templeton11,85 %
KBC Index Fund JapanKBC AM11,02 %
ING (L) Invest JapanING Investment Management10,94 %

Dluhopisové podílové fondy v čele s Brazílií

Dluhopisové podílové fondy byly v únoru méně úspěšné než ty akciové, v černých číslech se pohybovalo 89 procent z nich (u akciových podílových fondů vykázalo kladné výkonnosti 94 procent podílových fondů). Nejvýkonnějším dluhopisovým podílovým fondem byl v únoru HSBC GIF Brazil Bond, který zhodnotil prostředky svých podílníků o 9,48 procenta. Byly to i výkony brazilských dluhopisů, co se přičinilo o to, že byl únor velmi úspěšný pro dluhopisové podílové fondy investující na rozvíjejících trzích, včetně těch ze střední a východní Evropy. Letošní únor se rovněž zapíše do historie skutečností, že výnosy desetiletých amerických dluhopisů nabízely nižší výnosnost, než dividendové tituly. Zatímco výnos desetiletého amerického dluhopisu činil 2 procenta p.a., průměrný dividendový výnos titulů zahrnutých v indexu S&P 500 činil 2,9 procenta. Jedná se o skutečně historickou událost, která poukazuje na „bláznivý“ vývoj na trhu s americkými dluhopisy.

Nejvýkonnější dluhopisové podílové fondy v měsíci únoru

Podílový fondInvestiční společnostVýkonnost
HSBC GIF Brazil BondHSBC Global Asset Management9,48 %
Euro Corporate BondPioneer Investments3,76 %
Euro High YieldPioneer Investments3,61 %
Convertible Bond Euro ZoneBNP Paribas Asset Management3,55 %
Convertible Bond Best Selection EuropeBNP Paribas Asset Management3,50 %

České korunové fondy pro konzervativní investory

Mezi českými korunovými fondy určeným konzervativním investorům opět kraloval Konzervativní fond ČP INVEST s výkonností 0,16 procenta, který měl opět šťastnou ruku při výběru krátkodobých státních či korporátních dluhopisů. I když slovo štěstí není v tomto případě na místě, Konzervativní fond ČP INVEST patří mezi nejlepší fondy ve své kategorii již několik let. Dalšími „na bedně“ byly Pioneer Sporokonto (0,14 procenta) a AXA CZK Konto (0,11 procenta).