V USA už letos skončilo 70 malých bank

Americké regulační úřady uzavřely na konci týdne dvě malé banky ve státě Georgia. Od počátku roku tak zkrachovalo ve Spojených státech 70 bank, vesměs malých místních ústavů, sdělila Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Agenturu uzavřela Patriot Bank of Georgia s celkovými aktivy 150,8 milionu dolarů (2,6 miliardy korun) a CreekSide Bank s aktivy 100,3 milionu dolarů. Obě banky převezme Georgia Commerce Bank se sídlem v Atlantě a jejich pobočky se znovu otevřou po pondělním svátku Dne práce.

FDIC předpokládá, že za celý rok skončí v USA méně bank než loni, kdy jich bylo 157. Bankovnictví dál oživuje z následků hypoteční a finanční krize let 2007 až 2009 a problémy mají nyní hlavně malé banky. Ty tíží slabost ekonomiky a propad trhu komerčních nemovitostí. Většina bank, které letos zkrachovaly, měla aktiva do jedné miliardy dolarů.

Americké banky ve druhém čtvrtletí podle srpnových údajů FDIC vydělaly celkově 28,8 miliardy dolarů, o 7,9 miliardy dolarů více než o rok dříve. Jejich zisky rostou díky snižování oprávek a odpisů proti nespláceným úvěrům.