Varšavská burza láká na středoevropský index

burza ve Varšavě

burza ve Varšavě Zdroj: profimedia.cz

Polská burza cenných papírů GPW zavedla vlastní index pro tituly ze střední a východní Evropy WIG-CEE. „Nikoli bezdůvodně dáváme vznik indexu ve známost v den, kdy varšavská burza hostí několik set zástupců evropských finančních trhů,“ řekl při úterním uvedení nového indexu šéf GPW Ludwik Sobolewski.

Ve Varšavě se podruhé konala regionální konference IPO Summit. Hostitelská burza je totiž – pokud jde o primární úpisy – jednou z nejaktivnějších nejen v regionu, ale i v Evropě.

Založením nového indexu chce GPW podle Sobolewského ukázat, že zahraniční společnosti získávají úpisem ve Varšavě něco navíc, velkou expozici vůči investorům, kteří působí „na největším, nejlikvidnějším a nejpestřejším trhu v této části Evropy“.

Index byl dopočítán nazpět do prosince 2010 a nyní má hodnotu 800 bodů. Tvoří jej 25 středo- a východoevropských společností upsaných ve Varšavě, přičemž třem z nich náleží po čtvrtině (25,16 procenta) hodnoty indexu: energetické společnosti ČEZ, maďarskému ropnému koncernu MOL a ukrajinskému producentu potravin se sídlem v Lucembursku Kernel Holdingu.

Z geografického pohledu je největší zemí regionu Ukrajina, na burze také nejsilněji zastoupena, a to dalšími deseti firmami. Ukrajinské firmy se tak na indexu podílejí 37,09 procenta. Šest českých společností (včetně ČEZ) přispívají 31,82 procenta a samotný MOL s 25,16 procenta zajišťuje Maďarsku třetí pozici.

Složení indexu WIG-CEESložení indexu WIG-CEE|GPW

Více než polovinu indexu (53,24 procenta) tvoří šestice firem z energetického sektoru (zpracování ropy, těžba uhlí, výroba elektrické energie). Více než třetinu (34,10 procenta) zaujímá osm potravinářských firem, z nichž sedm pochází z Ukrajiny.

Autor je spolupracovníkem redakce