Velcí investoři se zbavili kávy, cena spadla

Zrnka kávy

Zrnka kávy Zdroj: Shutterstock

V Brazílii prší a investoři do kávy se utíkají schovat. Jen za únor klesla cena kávy arabika o 14 procent a od počátku týdne ztratila další čtyři procenta na současných 1,34 dolaru za libru. Za poslední rok tato odrůda životabudiče přišla o 33,5 procenta.

Může za to právě brazilský déšť ve správnou dobu. Míra vlhkosti je optimální ve všech regionech Brazílie, která je největším vývozcem kávy arabika. Déšť tak oživí půdu týranou loňskými suchy. Alespoň podle společnosti MDA Weather Services. To přimělo velké institucionální investory včetně hedgeových fondů uzavřít své sázky na růst této komodity. Podle údajů americké komise CFTC spadl během února počet obchodů sázejících na růst kávy o 49 procent.

Káva arabika během posledního roku střídala období poklesů a růstů. Stala se tak nejrozkolísanější komoditou indexu Bloomberg Commodity. Po devastujícím suchu v loňském roce se ceny zdvojnásobily, ale takzvané futures kontrakty na arabiku, tedy nákupy s dodáním v určitém budoucím termínu, v únoru poklesly již šestým měsícem v řadě. Americká vláda ve svém nejnovějším komoditním výhledu očekává, že světové zásoby kávy budou na konci letošního září o 14 procent vyšší než před rokem. „Správný déšť ve správnou chvíli opravdu otočil vývoj trhu a budoucí očekávání,“ řekl Bloombergu Paul Christopher z Wells Fargo Investment Institute.

Brazílie si nadále upevní své výsadní postavení globální jedničky. Podle společnosti Volcafe, která obchoduje s kávou, vzroste letos produkce v největším jihoamerickém státě o pět procent ze 47 na 49,5 milionu pytlů. Jeden pytel má podle standardů Mezinárodní kávové organizace 60 kilogramů.