Velký úspěch Rusnoka: Zeman do rady ČNB jmenuje jeho bývalé kolegy z ING

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: Michael Tomes, E15

Prezident Miloš Zeman jmenuje v úterý novými členy bankovní rady ČNB Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého. Podle analytiků Zeman touto nominací zjevně vyhověl přáním očekávaného příštího guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, který oba nastupující členy rady zná z finančního sektoru. Benda a Nidetzký nahradí nynějšího guvernéra Miroslava Singera a člena rady Kamila Janáčka, jimž v závěru června končí funkční období.

Vojtěch Benda je nyní poradcem bankovní rady v ČNB. Předtím působil jako hlavní ekonom v BH Securities a jako analytik ING Bank. Tomáš Nidetzký působí v současnosti v pojišťovně NN (dříve ING). Předtím pracoval například v ČSOB pojišťovně nebo skupině České spořitelny. Ve skupině ING, mimo jiné jako šéf penzijního fondu, působil od roku 2003 do roku 2013 i Rusnok.

Diplomatický úspěch Rusnoka

„Budoucí guvernér Rusnok po svůj bok do bankovní rady dostává loajálního spolupracovníka, se kterým sdílí ekonomické názory i pohled na problematiku fungování ČNB. Velmi pravděpodobně spolu budou tvořit pevný hlasovací blok v bankovní radě ČNB,“ uvedl k Bendovi analytik Komerční banky David Kocourek. Dodal, že jmenování Bendy i Nidetzkého je velký diplomatický úspěch Rusnoka, protože existují kandidáti, kteří mají loajálnější názory k názorům prezidenta Zemana.

V případě Nidetzkého bude podle Kocourka přínosem jeho dlouholetá zkušenost z pojišťovnického sektoru. „Je totiž jasné, že guvernér Rusnok se snaží do bankovní rady přinést někoho, ve spolupráci s kým bude umět čelit nové regulaci a výzvám v nových licenčních a povolovacích řízeních,“ upozornil.

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda míní, že oznámená jména jsou do určité míry překvapením. „Zatímco o Vojtěchu Bendovi se v kuloárech spekulovalo, druhý nadcházející bankovní radní, Tomáš Nidetzký, je volbou zcela nečekanou,“ dodal Kovanda.

Podle něj ale ani jeden z nových radních však nebude nepříjemným překvapením z hlediska finančních trhů. „Jde o osoby, které jsou v odborných kruzích považovány za kredibilní profesionály. To pravděpodobně při jejich nominaci hrálo také nezanedbatelnou roli. Finanční trhy tedy jmenování obou radních přijmou zcela standardně, bez jakýchkoli výraznějších reakcí,“ vysvětlil ekonom Roklenu.

Nový guvernér

Minulý týden mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že 25. května Zeman jmenuje nového guvernéra ČNB. Zemanovým kandidátem na tento post je podle dřívějších informací nynější člen bankovní rady Jiří Rusnok. Ke jménu nového guvernéra se Ovčáček nevyjádřil.

Singerovi končí druhý šestiletý mandát, a nemůže tak být znovu jmenován. Janáček byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 1. červenci 2010.

Zeman obmění takřka celou radu

Příští rok v únoru vyprší šestileté angažmá v bankovní radě Pavlu Řežábkovi a Lubomíru Lízalovi. Zemanovo první funkční období tak v bankovní radě přečkají pouze viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík, které na jejich druhé období jmenoval Václav Klaus v prosinci 2012. Zeman poprvé jmenoval nového člena sedmičlenné bankovní rady loni, kdy Evu Zamrazilovou vystřídal Rusnokem.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

Vizitky nových členů bankovní rady ČNB Bendy a Nidetzkého
Vojtěch Benda:

- Poradce člena bankovní rady ČNB Jiřího Rusnoka (od 2014). Před tím šest let pracoval jako hlavní ekonom ING Commercial Banking ČR, kde se věnoval ekonomickým analýzám a prognózám vývoje finančního trhu ČR a ostatních zemí střední Evropy. Poté byl dva roky hlavním ekonomem BH Securities, kde se věnoval analýze a strategii akciových trhů.

- Narodil se 7. července 1975.

- Vystudoval Fakultu mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické (1993-99). V posledním roce studia nastoupil do ČNB jako referent do měnové sekce. Později zastával v ČNB pozici hlavního analytika. Zabýval se makroekonomickými analýzami a prognózami české ekonomiky.

- Během svého působení v ČNB absolvoval zahraniční odborné stáže věnované měnové politice a analytickým metodám, například seminář při MMF ve Vídni na téma makroekonomická analýza a politika, mezinárodní měnový seminář v Paříži u francouzské centrální banky nebo seminář zaměřený na užití časových řad a prognózování u italské centrální banky v Římě.
Tomáš Nidetzký:

- V současnosti je členem představenstva NN Penzijní společnost, a.s. (dříve ING) a jednatelem NN Finance, s.r.o.

- Narodil se 29. března 1970.

- Absolvoval fakultu informatiky a statistiky na VŠE v Praze a postgraduální studium na Oklahoma City University v USA.

- Velkou část své profesní kariéry pracoval ve finanční skupině České spořitelny jako předseda představenstva a generální ředitel penzijního fondu, předseda představenstva a generální ředitel pojišťovny a místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele stavební spořitelny. Dva roky pracoval jako ředitel odboru interní distribuce ČSOB Pojišťovny. Ve skupině ING působil již v roce 2003, a to jako generální ředitel pro retailové finanční služby.