Visa snížila poplatky za výběr z bankomatu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Vydavatel platebních karet Visa snížil poplatky za výběr z bankomatu, které si platí mezi sebou banky. Informaci serveru Euro.cz potvrdily ČTK banky. Poplatky u karet Visa klesly podle serveru ze 14 korun na 11,6 koruny. Visa se k věci nevyjádřila. Konkurenční Mastercard snížil poplatky podle expertů již dříve. Na klienty tento krok zřejmě nebude mít vliv.

"Aktivity konkurence nekomentujeme, nicméně obecně lze říci, že tak dramatické snížení osobně nevnímám jako podložené a logické, ale v každém případě nezbytně musí vést k nespokojenosti bank jako provozovatelů bankomatových sítí," řekl generální ředitel Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš.

Výše mezibankovních poplatků za výběr z bankomatu má podle něj na jedné straně umožnit snadný přístup držitelům karet k hotovosti, na druhé straně zabezpečit přiměřenou ziskovost bankomatové sítě. "Naše poplatky považujeme za vybalancované, na sklonku minulého roku došlo k jejich mírnému zvýšení," dodal.

Krok společnosti Visa byl podle šéfredaktora serveru Měšec.cz Dalibora Chvátala očekávaný. Mastercard před pár lety poplatky snížil na desetikorunu a vzápětí vydavatelé karet začali preferovat právě jeho karty, protože pro ně byly hotovostní transakce levnější. "I když provozovatelé bankomatů z toho logicky radost nemají, společnosti Visa to může pomoci ke zvýšení počtu vydaných karet," dodal.

Zakladatel serveru Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher míní, že jde o očekávatelný krok také kvůli tomu, že Visa již není asociací vlastněnou bankami, nýbrž samostatnou entitou. "Jestli se ovšem tato změna nějak dotkne poplatků pro bankovní klienty, to mají v rukou vydavatelé karet, tedy jednotlivé banky. V tomto ohledu si myslím, že větší vliv na cenotvorbu měla evropská regulace mezibankovních poplatků," uvedl.

Poplatek za výběr inkasuje banka, která vlastní bankomat. Krok společnosti Visa podle informací Euro.cz tak rozladil Českou spořitelnu a Komerční banku, jež mají širokou bankomatovou síť. Příjmy z mezibankovních poplatků tak byly pro ně přilepšením, nyní mohou přijít o desítky milionů korun ročně.


Vše o bankovnictví čtěte zde >>>


Dopady změn v poplatcích mohou mít vliv na další rozvoj bankomatové sítě všech bank a především dostupnost bankomatů pro klienty v menších regionech, uvedl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Loni bylo v Česku podle údajů Sdružení pro bankovní karty celkem 4258 bankomatů. Před deseti lety jich bylo 3096. Minulý rok Češi uskutečnili 184 tisíc transakcí za celkem 723,7 miliardy korun. V průměru byl jeden výběr zhruba 3900 korun.

Na co si dávat pozor při výběru z bankomatu:

Video placeholde
Kriminalisté ukazují jaká zařízení instalovali zloději na bankomaty • Policie ČR, hudba Kevin MacLeod