Vítězem týdne i půlroku je Erste

Erste Bank

Erste Bank Zdroj: profimedia.cz

Se ziskem, který zároveň posouvá hlavní index pražské burzy PX ze ztrát do zisku v bilanci od počátku roku 2012, skončila zkrácený předsváteční týden pražská burza. Výsledný nárůst indexu o 1,71 procenta na 916,30 bodu obrací zápornou bilanci (-1,12) prvního pololetí.

Předsváteční tři dny přinesly bez setiny procenta pětiprocentní zisk na rovných 400 korun za akcii Erste Bank. Ta je s nárůstem ceny akcií převyšujícím deset procent také vítězem první poloviny roku 2012. V prvním červencovém týdnu i bilanci celé první poloviny roku druhou příčku shodně obsazují akcie Komerční banky, která do června přidala 5,11 procenta na 3500 korun, v červenci zatím dalších 3,71 procenta na 3630 korun.

Zatímco zhodnocení akcií Erste o 15 procent není nezajímavé, palčivější je situace na sestupné straně SPADdového spektra. Pod tlakem svých dluhů a turbulentních změn ve strategii i managementu jsou zejména akcie dvou českoamerických duálních emisí KITD a CETV. Mezi ně se ale významně vklínily svým dopadem na celý SPAD zásadnější akcie těžební NWR a akcie developera .