Vodafone si vzal z české pobočky téměř celý kapitál

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Česká pobočka mobilního operátora Vodafone se nadnárodní skupině skupině se sídlem v Londýně vyplatila, společnost Vodafone Europe si z ní v těchto dnech vzala 6,7 miliardy korun. Operaci provedla formou snížení základního kapitálu (ten tvoří jediná akcie) z původních 8,2 miliardy korun. „Základní kapitál se snižuje kvůli přebytku provozního kapitálu,“ uvádí se v dokumentu Vodafonu, který má deník E15 k dispozici.

Sama firma nechce operaci a její účel příliš komentovat. „Peněžní prostředky jsou v rámci skupiny Vodafone alokovány dle aktuální potřeby jednotlivých trhů,“ uvedla mluvčí českého Vodafonu Alžběta Houzarová.

Potřeba peněz ve Vodafonu může kromě jiného souviset s expanzí na některých trzích. Kupříkladu v březnu mobilní operátor ohlásil, že zaplatí 5,5 miliardy dolarů za 33 procent ve společném indickém podniku Vodafone Essar. Po transakci mu tak patří celkem 74 procent firmy.

Snížení základního kapitálu místní pobočky by podle Houzarové nemělo nijak ovlivnit její hospodaření.

„Naopak nyní procházíme obdobím miliardových investic jak do systémů péče o zákazníky, tak do zrychlené výstavby 3G, díky čemuž má Vodafone ČR jeden z nejvyšších poměrů investic vzhledem k tržbám v rámci skupiny Vodafone,“ doplnila Houzarová.

Jeden z největších světových mobilních operátorů Vodafone vstoupil do Česka v roce 2005, když od kanadské firmy Telesystem International Wireless koupil operátora Oskar Mobil. Součástí obchodu byla i rumunská firma MobiFon. Vodafone za oba podniky zaplatil 3,5 miliardy dolarů. Kromě toho převzal jejich dluhy v celkové výši 950 milionů dolarů.

Tuzemská pobočka Vodafone dosud nezveřejnila výsledky za rok 2010. Ve fiskálním roce končícím v březnu 2010 jí klesly tržby o sedm procent na 19,4 miliardy korun. Zisk se snížil o pět procent na 2,5 miliardy. Firma investovala 3,3 miliardy korun proti 2,5 miliardy v předchozím období. Český Vodafone má nyní zhruba 3,2 milionu zákazníků.