Vstoupí ČNB na trh a začne intervenovat ve prospěch koruny? Připojte se ke konferenci

Konference: Quo vadis, CZK? Vystoupí Mojmír Hampl, Petr Krčil a další

Konference: Quo vadis, CZK? Vystoupí Mojmír Hampl, Petr Krčil a další Zdroj: Koláž E15

Euro za míň než 24 korun? I to je možné. Po přechodném oslabení středoevropských měn po začátku války na Ukrajině koruna atakuje letošní nejsilnější úrovně a další avizované zvyšování úrokových sazeb ji může podpořit. Jak pravděpodobné je, že centrální bankéři využijí kurz jako další nástroj boje proti inflaci? A jak by vývoj kurzu naopak ovlivnilo výraznější zvyšování sazeb americkým FEDem? Nebo jakou roli v pohybu kurzu hrají spekulace? Na tyto otázky odpoví 27. dubna konference Quo vadis, CZK? kterou pořádá společnost EMUN. Deník E15 je mediálním partnerem konference.

Čeští centrální bankéři avizují možnost dalšího zvýšení sazeb. V Polsku dokonce mluví až o 7,5 procentech, jako základní sazbě. ECB naopak stále nabízí sazbu zápornou. „Riziko stagflace staví centrální banky před nelehký úkol, zda upřednostnit ekonomický růst za cenu „dočasně“ zvýšené inflace.“ Vysvětluje rozdílné pozice Magdalena Středová, makroekonomická analytička PPF banky, která víc řekne v aktuálním makroekonomickém výhledu.

Sledujte konferenci živě 27. dubna >>>

Rostoucí sazby se projevují i na dluhopisovém trhu, kdy se se záporným výnosem obchodují už jen asi 4 procenta dluhopisů. Nejen těm se ve svém tržním výhledu bude věnovat předseda představenstva EMUN IS Leoš Jirman.

Hlavní diskuze bude patřit české měně. „Vzhledem k akcelerující inflaci roste šance, že ČNB vstoupí na trh a začne intervenovat ve prospěch koruny. Dvoucifernou inflaci tímto krokem sice pro letošní rok ČNB nezvrátí, koruna by se však poprvé od roku 2008 podívala pod hranici 24 Kč za euro.“ Predikuje Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace, který se v diskuzi potká s Mojmírem Hamplem, členem Národní rozpočtové rady a Petrem Krčilem, předsedou představenstva a investičním ředitelem Art of Finance. 

Pozvánka na konferenci