Výnosy amerických dluhopisů rostou

Burza

Burza Zdroj: reuters

Investoři se začínají obávat brzkého konce třetího kola kvantitativního uvolňování a výnosy amerických vládních dluhopisů jdou nahoru. Tamní ministerstvo financí bude muset za desetileté vládní dluhopisy poprvé za 18 měsíců platit pozitivní reálnou úrokovou sazbu.

Investoři také začali nakupovat americké vládní dluhopisy navázané na inflaci. To pomohlo vytáhnout skutečný úrokový výnos nad nulu. Kvůli nízkým úrokovým sazbám a ne tak nízké inflaci byl reálný výnos na desetiletých amerických vládních obligacích minus 0,75 procenta ještě přede dvěma měsíci.

Rychlý růst reálných výnosů podtrhuje obavy investorů, že americká centrální banka (Fed) začne brzy utlumovat třetí kolo kvantitativního uvolňování, které nemělo od začátku loňského září pevně danou délku trvání. V jeho rámci Fed zatím nakupuje finanční aktiva za 85 miliard dolarů měsíčně.

Někteří analytici se ale domnívají, že investoři jsou možná až příliš napřed před centrální bankou. Fed se totiž zavázal, že omezí svou monetární politiku až ve chvíli, kdy klesne míra nezaměstnanosti pod 6,5 procenta.

Vývoj výnosu desetiletých amerických vládních dluhopisůVývoj výnosu desetiletých amerických vládních dluhopisů | E15

Příští týden se budou oči finančního světa upírat na tiskovou konferenci šéfa Fedu Bena Bernankeho, který nejspíše připomene, že další opatření centrální banky budou velmi těsně záviset na dalším vývoji americké ekonomiky.

„Již delší dobu jsme věděli, že dluhopisy navázané na inflaci jsou předražené, ta korekce ale proběhla překvapivě rychle,“ uvedl pro Bloomberg James Evans, viceprezident společnosti Brown Brother Harriman. „Zvýšení sazeb již začátkem příštího roku se nyní zdá velmi nepravděpodobné,“ dodal Evans.

Změní Fed uvažování investorů?