Vyrostla nám generace, která inflaci nepamatuje. Růst cen může překročit 10 procent, říká Rusnok

Video placeholde

Inflace se v některém z dalších měsíců může přehoupnout přes 10 procent. A není ani vyloučeno, že se ještě zvednou úrokové sazby. V pořadu Epicentrum deníku Blesk to řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. A přidal i odhad, kdy by se mohla situace začít obracet k lepšímu.

„Podle našich prognóz a analýz bychom měli už na konci tohoto roku výrazně sestoupit níže. Někam na úroveň 3 až 4 procent. V příštím roce už bychom se v podstatě měli pohybovat kolem toho našeho cíle, tedy plus minus kolem 2 procent,“ řekl Rusnok v pořadu..

Guvernér ČNB se také vyjádřil k otázce dalšímu zvyšování sazeb. „Uvidíme, v březnu budeme mít nová data. Vyloučit se to nedá. Už to asi bude jen nějaké mírné dolaďování úrovně úrokových sazeb, ale nějaké drobné zvýšení bych si dovedl představit,“ řekl Rusnok.

Nevyloučil ani možnost, že by bankéři zvýšili sazby nad pětiprocentní úroveň.  „Pět procent není žádná magická hranice, to není žádný strop, přes který bychom nemohli jít, ale uvidíme, jestli to bude potřeba. Jen zopakuji a zdůrazním, že my našimi úrokovými sazbami působíme na cenový vývoj a na ekonomiku s určitým zpožděním. To působení má nějakou lhůtu, která trvá minimálně rok, čili my se musíme dívat na to, co bude za rok. A my zatím vidíme návrat inflace k normálu. Ale uvidíme, jestli to tam naši analytici uvidí ještě za dva měsíce. Pokud ne, tak to bude případně důvod, pro nějaké další mírné zvýšení úrokových sazeb,“ řekl Rusnok. Celý rozhovor najdete na Blesk.cz