Výsledky Goldman Sachs pozitivně překvapily

Goldman Sachs

Goldman Sachs

Výsledkům americké investiční banky Goldman Sachs za druhé letošní čtvrtletí se podařilo překonat slabá očekávání, když vykázala jedenáctiprocentní propad zisku vlivem poklesu objemu obchodování na finančních trzích.

Čistý zisk za druhý kvartál dosáhl 962 milionů dolarů při výnosech 6,6 miliardy dolarů. Za stejné období loňského roku banka vydělala 1,08 miliardy dolarů při tržbách 7,28 miliardy dolarů.

Ziskem na akcii na úrovni 1,78 dolarů se bance hravě podařilo překonat očekávání analytiků, kteří v průměru očekávali zisk 1,17 dolaru na akcii. „Výsledky vnímáme pozitivně co do kvality/zdroje překvapení a srovnání s konkurencí,“ komentoval výsledky hospodaření Bronislav Soták z Patrie.

Akcie Goldman Sachs po otevření newyorkského trhu reagovaly růstem o 2,5 procenta na sto dolarů za kus. „Průměrná cílová cena akcií na trhu dosahuje 123 dolarů,“ dodal Soták.

Samotné výnosy z divize investičního bankovnictví Goldman Sachs za druhé čtvrtletí klesly o 17 procent na 1,20 miliardy dolarů, což byl sice meziroční pokles o 17 procent, ale proti prvním třem měsícům letošního roku došlo naopak k nárůstu o více než 4 procenta. Analytici podle průzkumu agentury Bloomberg očekávali výsledek dokonce pouze na úrovni 957,3 milionu dolarů.

Akcie Goldman Sachs v posledních pěti letech:Akcie Goldman Sachs v posledních pěti letechAkcie Goldman Sachs v posledních pěti letech | E15

Divize finančního poradenství Goldman Sachs zaznamenala ještě meziroční pokles výnosů o 26 procent na 469 milionů dolarů, v prvním letošním čtvrtletí to bylo 489 milionů dolarů. Výnosy z úpisu nových emisí klientů Goldman Sachs meziročně klesly o 9 procent na 734 milionu dolarů. Ani bance Goldman Sachs se nevyhnula další vlna konsolidace bankovního sektoru. Goldman Sachs v uplynulém roce propustil 3,3 tisíce ze svých 32,3 tisíce zaměstnanců. Těm, kteří zůstali, snížila banka plat v průměru o devět procent na průměrných více než 90 tisíc dolarů ročně.