Vznikl první český fond se společenským dopadem, má 43 milionů korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Česku vznikl první fond, který se zaměřuje na investice se silným společenským dopadem. Cílem fondu Tilia Impact Ventures je podporovat začínající podniky zaměřené na řešení společenských problémů, včetně ochrany životního prostředí, inkluze znevýhodněných osob a skupin, transparentnosti ve společnosti a kvality vzdělávání. Zatím jde o pilotní projekt, fond disponuje 43 miliony korun. V následujících 12 měsících by mohla velikost fondu narůst na 60 milionů. Fond je plánován na devět let a má za cíl podpořit osm až deset podniků. Uvedli to jeho zástupci.

"Chceme spojit zkušenosti investorů z oblasti startupů, venture kapitálu a private equity se sociálním sektorem. Cílem je nabídnout začínajícím podnikům velmi flexibilní financování i nefinanční pomoc na šíření společenského dopadu, na základě udržitelného obchodního modelu. Tilia je takzvaný 'impact first' fond, který dává větší důraz na společenský dopad než na finanční návratnost. Jsem si jistá, že tento koncept přitáhne do budoucna více investorů v České republice," uvedla jedna ze zakladatelek Tilia Impact Ventures Silke Horáková, která je spolumajitelkou nakladatelské skupiny Albatros Media.

Členy investiční komise fondu jsou Brian Wardrop z ARX Equity Partners, partnerka Espira Investments Emília Mamajová, Ondřej Bartoš z Credo Ventures a Jan Barta z Pale Fire Capital. Fond podporuje Nadace České spořitelny a Nadace Karla Janečka a soukromí investoři. K nim patří vedle zakladatelů Jan Barta, Brian Wardrop a Emília Mamajová, spolu s Liborem Winklerem, Martinem Vohánkou, Robertem Tůmou, Matějem Turkem a dalšími.

První podpořenou firmou bude společnost Datlab. Flexibilní financování ve formě konvertibilní půjčky umožní rozšíření týmu IT odborníků pod vedením Jiřího Skuhrovce a pokračování vývoje softwarových nástrojů zaměřených na veřejné zakázky.

Podle průzkumu Evropské venture filantropické asociace (EVPA) investovali v roce 2017 její členové, kterými je 32 social impact investičních fondů, do splatných finančních nástrojů 545 milionů eur. Tilia Impact Ventures je nejen první fond se sociálním dopadem v ČR, ale také jeden z prvních v regionu střední a východní Evropy.