Za kolaps banky zákaz práce v City? Británie prošetří manažery padlé HBOS

Panorama čtvrti City of London

Panorama čtvrti City of London Zdroj: Diliff via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Britští finanční regulátoři budou uvažovat o postihu pro deset manažerů, kteří v roce 2008 stáli za kolapsem banky HBOS. Někteří z nich přitom dál působí na vysokých manažerských postech. Vyplývá to z informací o okolnostech pádu tohoto bankovního domu. Manažerům by mohl být uložen zákaz pracovat v londýnské finanční čtvrti City.

Banku HBOS v roce 2009 koupil finanční ústav Lloyds, který ji tak zachránil před kolapsem. Spojenou banku nicméně musela zachraňovat britská vláda.

Britská centrální banka a Úřad pro finanční etiku (FCA) dnes zveřejnily zprávy, které z krachu HBOS viní tehdejší managament. Viceguvernér centrální banky Andrew Bailey pak řekl, že vláda v Londýně by někdejším ředitelům HBOS mohla zakázat působení ve správních radách dalších britských firem. Pravomoc má v tomto ohledu ministr obchodu, kterému prý již centrální banka svou zprávu o krachu HBOS poslala.

HBOS v době kolapsu vedl Andy Hornby, který se stal posléze provozním ředitelem sázkové společnost Gala Coral. Podle jednoho ze spoluautorů zpráv by regulátoři nyní měli uvažovat o případných krocích proti tomuto muži.

Kritika míří i na regulátora

Kritice je ve zprávách vystaven i tehdejší britský Úřad pro finanční služby (FSA) za to, že vedení banky prý řádně neprověřoval. FSA byl po záchraně bank Lloyds a další britské banky RBS z peněz daňových poplatníků zrušen. Jeho pravomoci byly přesunuty na centrální banku a na nově vytvořený úřad FCA. Lehkovážné řízení bank se v Británii stalo trestným činem.

HBOS vznikla v roce 2001 fúzí bank Halifax a Bank of Scotland. Z bývalých vedoucích pracovníků banky se vyšetřování zaměřilo prozatím pouze na Petera Cummingse, který dostal v roce 2012 pokutu 500 tisíc liber.

Podle šéfa britského parlamentního výboru Andrewa Tyrieho si další vyšetřování zasluhuje i to, jakou roli v problémech kolem HBOS sehrála auditorská společnost KPMG. Ta se k věci odmítla vyjádřit.