Za podvod zlatý padák: exmanažer Barclays si odnáší miliony liber

Bývalý provozní ředitel Barclays Jerry del Missier

Bývalý provozní ředitel Barclays Jerry del Missier Zdroj: profimedia.cz

Bývalý manažer britské banky Barclays Jerry del Missier stál v centru skandálu se sazbou Libor, své místo ale neopustil s prázdnou. Jeho podvod banku stál 290 milionů liber, on si ale přesto odnáší několikamilionové odstupné.

Provozní ředitel Barclays del Missier rezignoval před třemi týdny. Následně vyšetřovací komisi britského parlamentu přiznal, že v roce 2008 přikázal obchodníků Barclays, aby udávali nižší než skutečnou mezibankovní úrokovou sazbu. Hájil se tím, že sám jen plnil příkaz šéfa banky Boba Diamonda. Ten rezignoval ihned po vypuknutí skandálu.

Ještě než del Missier odešel, podařilo se mu u již také bývalého předsedy správní rady Marcuse Agiuse vyjednat pohádkové odchodné. Zjištění by mohlo vyvolat další politickou bouři.

Del Missier získal 8,75 milionu liber (286 milionů korun), napsal server deníku The Telegraph. Předpokládá se, že bankéř se výměnou za to bude muset vdát svého nároku na opci akcií Barclays ve více než čtyřnásobné hodnotě.

Barclays se nyní pokouší odstřihnout od dalších a dalších pochybností, které se kolem ní v posledních dnech vynořují. Výbor pro udělování odměn schválil zavedení přísnějších pravidel pro udělování finančních bonusů. Krátce předtím přišel o svou šéfku Allison Carnwath, která odešla kvůli bonusům pro Diamonda a finančního ředitele Chrise Lucase.

Bance život neulehčují ani nové informace, že její manažeři přispěli na volební kampaň amerického republikánského kandidáta Mitta Romneyho. Šéf pro vztahy Barclays s britskými a evropskými úřady Cyrus Ardalan v dopise pro britské poslance napsal, že jakýkoli sponzoring či jiná politická aktivita jsou čistě osobními záležitostmi jednotlivých zaměstnanců.