Zájem o podnikové dluhopisy dál roste

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zájem firem a institucí z nefinanční sféry o vydání vlastní emise dluhopisů dál stoupá, byť loňské tempo růstu celkového objemu vydaných podnikových bondů bylo nižší než předloni. Nefinanční podniky vydaly loni podle údajů České národní banky (ČNB) dluhopisy za 199 miliard korun, což znamená meziroční nárůst o 15 procent. Další firmy a instituce se přidávají i letos.

Emisi dluhopisů aktuálně oznámila Kartografie Praha, byť bližší informace o datu vydání a výše emise zatím nezveřejnila. „S emisními podmínkami dluhopisů v plném znění ve formě brožury se bude možné seznámit po nabytí právní moci rozhodnutí České národní banky o jejich schválení, avšak nejpozději k datu emise,“ řekla deníku E15 Milada Svobodová, ředitelka a místopředsedkyně představenstva firmy vydávající zejména mapy a atlasy pro školy či automobilisty.

Boom podnikových emisí začal po roce 2008, tedy po začátku globální ekonomické krize. Od té doby totiž pro řadu firem začalo být obtížné získávat úvěry od bank. Na konci roku 2008 celkový objem emisí dluhopisů vydaných nefinančními podniky činil podle ČNB 82 miliard korun. V roce 2009 stoupl o tři pětiny na 130 miliard, a předloni pak o třetinu na 173 miliard korun.

Peníze z podnikových dluhopisů firmy používají například na investice. ČNB tak v únoru schválila emisi dluhopisů brněnskému Gymnáziu Pavla Křížkovského, které chce výnos z nich použít na nákup budovy, ve které škola sídlí, a na její rekonstrukci.