Záložny loni vydělaly 122 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Tuzemské družstevní záložny v roce 2011 vytvořily čistý zisk 122 milionů korun, když o rok dříve vykázaly ztrátu 39 milionů korun. Počet členů kampeliček loni celkově stoupl o více než 10 tisíc na 44 700. Vyplývá to ze statistiky České národní banky, která dohlíží na finanční trh.

Celková bilanční suma družstevních záložen se v průběhu roku 2011 zvýšila o 8,4 miliardy a dosáhla 28,3 miliardy korun. V objemu vkladů kampeličky přes nárůst stále zaostávají za ostatními finančními sektory. Například v podílových fondech měli Češi na konci minulého roku uloženo 224 miliard korun, v penzijních fondech 232 miliard korun a v bankách přes bilion korun.

Kapitál družstevních záložen se meziročně zvýšil na 2,77 miliardy korun z 1,84 miliardy korun před rokem. Kapitálová přiměřenost sektoru klesla na 12,01 procenta z 12,2 procenta v prosinci 2010. Zákonný limit činí osm procent.

Tajemník Asociace družstevních záložen Jan Kotíšek uvedl, že v sektoru se negativně projevilo odebrání licence spořitelnímu a úvěrovému družstvu Unibon. Zásadní ale podle něj bylo to, že veškeré vklady do 100 tisíc eur jsou ze zákona pojištěny a drobní střadatelé získají své peníze zpět. Přes ukončení činnosti jedné ze záložen však Kotíšek nepředpokládá, že by letos opadl zájem o družstevní bankovnictví.

Sektor družstevních záložen se po problémech koncem 90. let minulého století transformoval a vklady klientů kampeliček rostou od roku 2002. Koncem 90. let se z kampeliček ztratilo osm miliard z 11,3 miliardy korun vkladů. Družstevní záložny musí nyní dodržovat stejně jako banky regulatorní limity a pravidla obezřetného podnikání.