Zaplatí S&P za neodpovídající rating Lehmanu? Řítí se žaloby z Německa

Lehman Brothers

Lehman Brothers Zdroj: kolaz e15

Německý soud povolil investorům žalovat ratingovou agenturu Standard & Poor's za to, že nezachytila nastupující problémy americké investiční banky Lehman Brothers. Agentura ještě krátce před kolapsem banky v září 2008 přiznávala ústavu vysoký rating, který nijak nenaznačoval, že se blíží pád. Podle agentury Reuters je to poprvé, co německý soud povolil, aby mohli drobní investoři podat žalobu na ratingovou agenturu. To znamená, že by se potenciálně mohlo schylovat k dalším podobným případům.

Soud vyhověl žádosti německého důchodce Jürgena Hillebranda, který si koupil investiční certifikát banky Lehman Brothers s názvem „Alpha Express Zertifikat“. Výkonnost produktu byla navázána na vývoj úvěrového rizika banky, řekl Hillebrandův právník Jens-Peter Gieschen z advokátní kanceláře KWAG v Brémách.

Agentura Standard & Poor's je součástí americké společnosti McGraw-Hill Cos. Gieschen řekl, že agentura selhala v plnění povinností, které měla vykonávat. To je vydávat důvěryhodná hodnocení úvěrové spolehlivosti. Hillebrandova investice měla podle právníka vysoké úvěrové hodnocení ještě pár dnů předtím, než Lehman Brothers vyhlásil bankrot.

„My jsme přesvědčeni, že tyto nároky jsou bezpředmětné,“ vzkázala mluvčí S&P v Německu. Hillebrandův právník ale řekl, že jedním z důvodů, proč se jeho klient rozhodl v květnu 2008 investovat do certifikátů Lehman Brothers 30 tisíc eur (asi 766 tisíc korun v dnešním kurzu), byl fakt, že S&P v té době tyto nástroje hodnotila známkou A plus. Hillebrand se tudíž domníval, že jde o konzervativní investici.

„Soud tímto rozhodnutím otevřel novou možnost, jak pomoci obětem Lehman Brothers,“ poznamenal právník mnichovské advokátní kanceláře Rössner Nikolaus Bömcke, který se specializuje na kapitálové trhy. Gieschen řekl, že spolkový soud vydal rozhodnutí už 13. prosince, Hillebrandovi ale bylo doručeno až toto pondělí.